Вони простежили за звичками 2600 осіб у віці від 18 до 69 років. З’ясувалося, що 12% людей, які випивали один-два келихи за обідом мали гарне фізичне та розумове здоров’я, і визначали свою самооцінку як високу.
Навіть більше: дослідження припускає, що звичка випивати келих за вечерею вберігає людей від алкоголізму, і їх не варто навіть включати до групи ризику.
Однак “ефект вечері” означає, що ті, хто випивав кілька келихів вина на день поза основними прийомами їжі, вчиняли не надто мудро відносно свого здоров’я, а прихильники змішувати різні алкогольні напої за обіднім столом взагалі були схильними до пиятики.
Висновки науковців з Фінляндії означають, що на тиждень людина може пити 22 одиниці алкоголю, хоча фахівці з Великобританії дозволяють лише 14 одиниць на тиждень як чоловікам, так і жінкам. Одиниця алкоголю – це 76 мл вина, 250 мл пива, 25 мл віскі.
Результати дослідження опубліковані в оксфордському журналі Алкоголь та Алкоголізм.
Тим часом нова робота науковців університетів Кенту та Сассексу вивчала вплив алкоголю на добробут громадян і з’ясувала, що він справді робить людей щасливішими, але недовго.
Дослідники припустили, що людипереживають момент ейфорії, коли потягують улюблений напій. Але хвиля щастя скоро перетворюється на незадоволення – якщо людина п’є довший час.
Лікар Бен Баумберг Гайгер з університету Кенту та лікар Джордж МакКерон з університету Сассексу використовували у своєму експерименті два методи: додаток до iPhone і традиційний.
До першої групи увійшли користувачі iPhone, які були молодими й заможними, тоді як до другої групи зарахували лише 30-42-річних.
Після того, як автори експерименту врахували такі фактори, як хвороби, котрі змінюють самопочуття людини, вони впевнилися: через певний час після прийому алкоголю не було жодного зв’язку між питтям та щастям.
Виняток становили лише ті випадки, коли алкоголь погіршував здоров’я і відповідно люди почувались нещасливими.