Микола Томенко у Херсоні розповів журналістам про те, чому реформа децентралізації провалилась

4 Лютого 2019 10:09

Лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко, перебуваючи на Херсонщині, розповів журналістам про те, чому реформа децентралізації провалилась.

“Відбулась маніпуляція і підміна понять, за якою децентралізація від Порошенка й Гройсмана відбулася наступним чином. В кожному районі з’явилися одна-дві громади, в яких, об’єктивно кажучи, відбулися капремонти доріг. А от вдвох третинах громад ситуація навпаки – погіршилась”.

Політик переконаний, що для успішного результату реформи необхідно було переймати європейський досвід.

“Для того, щоб децентралізація покращила якість життя всіх людей, які живуть в сільській місцевості чи невеликих містечках, необхідно було використати європейський досвід, який полягає в наступному. Перед тим, як об’єднувати громади, зменшувати кількість адміністративних, соціальних чи гуманітарних закладів, влада повинна була провести інфраструктурні зміни, зробити якісні європейські дороги і забезпечити інтернетом кожен населений пункт – кожну школу, кожну бібліотеку. Умовно кажучи, дороги – це судини, а інтернет – це кров системи цивілізованого місцевого самоврядування”.

Микола Томенко пояснив що відбулося насправді.

“Ми ж бачимо, що децентралізація від нинішньої влади – це підвищення заробітної плати для тих, хто працює на керівних посадах в об’єднаних громадах, лобіювання певних проектів для вибраних громад і вибраних керівників і їх компаній, а також масове скорочення сільських шкіл, лікарень та бібліотек. Фактично сьогодні можна говорити про те, що децентралізація пішла хибним шляхом. Потрібно зупинитися і проаналізувати. Для того, щоб продовжувати укрупнювати громади та об’єднувати райони, без нормальної і якісної інфраструктури та інтернетизації країни буде означати знищення цивілізованого села”.