На Херсонщині туристи у 2018 році віддали перевагу нацпаркам

3 Січня 2019 10:13
На Херсонщині 2018 року відчутно скоротилася кількість туристів у розташованому тут всесвітньо відомому Біосферному заповіднику “Асканія-Нова” і суттєво зросла у наявних в регіоні національних природних парках.

Про це повідомив департамент культури, туризму та курортів Херсонської ОДА.

“У 2018 році Асканію-Нову відвідали 72536 екскурсантів, що на 11% менше, ніж у 2017 році”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначають в департаменті, зменшення екскурсійних потоків до БЗ “Асканія-Нова”, на думку його директора Віктора Гавриленка, спричинив негативний стан доріг, що ведуть до заповідника. Втім, повідомляється, що у 2018 році на ділянці дороги Р-47 Херсон – Нова Каховка – Генічеськ, під’їзд до Асканії-Нова, було частково проведено ямковий ремонт.

Водночас в області у 2018 році збільшилася кількість відвідувачів трьох національних природних парків – НПП “Олешківські піски”, НПП “Нижньодніпровський” та НПП “Джарилгацький”. Зокрема, НПП “Олешківські піски”, розташований на території найбільшої в Європі однойменної пустелі, відвідали 2720 туристів, що на 116% більше, ніж у 2017 році. НПП “Нижньодніпровський” відвідали 3720 туристів, що теж на 116% більше, ніж торік. Щодо НПП “Джарилгацький”, то його відвідали 45000 туристів – на 9,8% більше, ніж у 2017 році.

За інформацією департаменту, позитивній динаміці зростання кількості туристів до НПП “Олешківські піски” та НПП “Джарилгацький” посприяли проведена презентація потенціалу Олешківських пісків на виставкових заходах (UITT-2018, відкриття туристичного сезону на Кам’янській Січі), а також продуктивна співпраця адміністрації нацпарку з туристичними операторами та агентами. Цей фактор також вплинув і на збільшення туристів у НПП “Джарилгацький”.

Головною ж причиною збільшення туристичних потоків до НПП “Нижньодніпровський” є розвиток інфраструктури та рекреаційної діяльності на території парку. “Одним із прикладів цього є запуск у 2018 році нового водного промаркованого екскурсійного маршруту на байдарках та човнах “Дніпровська Гілея”, – повідомили в департаменті.

У цілому ж на Херсонщині цьогоріч кількість відвідувачів національних природних парків та біосферних заповідників наразі становить 131155 туристів, що на 2,7% менше, ніж у 2017-му.

Як нагадали в департаменті, з чотирьох біосферних заповідників України два розташовані саме в Херсонській області. Це Чорноморський біосферний заповідник та Біосферний заповідник “Асканія-Нова” ім. Ф. Е. Фальц-Фейна. Вони входять до всесвітньої мережі природних територій та охороняються ЮНЕСКО. Також на території області розміщено чотири національні природні парки: “Азово-Сиваський”, “Олешківські піски”, “Джарилгацький”, “Нижньодніпровський”.

Фото: galleryua.com

Джерело: Укрінформ