У Херсоні створять Кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства

6 Грудня 2018 08:40

У місті планують відкрити перший на півдні України Кризовий центр на 30 місць для постраждалих від домашнього насильства. Про це повідомив  директор Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Антон Єфанов на брифінгу у міській раді.

Передбачається, що у Кризовому центрі постраждалі будуть отримувати психологічну, соціальну та юридичну допомогу, а також зможуть скористатися послугою тимчасового житла.

За словами Антона Єфанова, впродовж 2018 року виконавчі органи Херсонської міської ради спільно з громадськими організаціями міста працювали над створенням такого соціального закладу в місті Херсон: підібрали відповідне приміщення, за рахунок коштів міського бюджету розробили проектно-кошторисну документацію на його ремонт, провели перемовини з міжнародними фондами щодо залучення коштів на створення соціального закладу для постраждалих від домашнього насильства  та створили і надіслали відповідні проекти до двох міжнародних фондів.

Крім того, було підписано Меморандум про співпрацю з Фондом народонаселення ООН в Україні та здійснено дві поїздки до Румунії та Угорщини, коштом приймаючої сторони, для ознайомлення з досвідом організації роботи з постраждалими від домашнього насильства.

Нині у реалізації проекту задіяні управління соціальної політики Херсонської міської ради, Херсонський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ГО «Ліга соціально відповідальних жінок», коаліція громадських організацій «Херсон територія вільна від насильства».

Як відомо, у 2018 році набуло чинності нове законодавство з питань запобігання та протидії домашньому насильству, яким передбачено повноваження обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування зі створення притулків для постраждалих від домашнього насильства.

Нині одним із найдієвіших напрямків профілактики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству в країнах Європейського Союзу є надання допомоги постраждалим особам послуг тимчасового житла.