Восени підвищується ризик простудних захворювань і далеко не завжди достатньо одного яблука в день для того, щоб забути про хвороби.
Крім яблук, про чию неоціненну користь не перестають ходити легенди, існує ряд інших корисних для здоров’я продуктів, які здатні підвищити імунітет і знизити ризик розвитку простудних захворювань в холодні осінні дні, пише Men’s Health.
Йогурт
Пробіотики або “живі культури”, які містяться в йогурті, не дають хвороботворним мікробам потрапити в кишечник і шлунково-кишковий тракт. Широку популярність придбали пробіотики у вигляді харчових добавок, однак натуральний йогурт не менш ефективний, ніж таблетки.
Щоденне вживання 200 грамів йогурту так само ефективно для підвищення імунітету, як і пробіотики в капсулах.
Овес і ячмінь
Овес і ячмінь містять бета-глюкан, тип волокна з антимікробними та антиоксидантними властивостями – більш потужними, ніж ехінацея, стверджують норвезькі вчені.
Вживання цих зернових культур знижує ризик розвитку грипу, герпесу і навіть сибірської виразки. Крім того, овес та ячмінь здатні поліпшити загоєння ран і підсилити дію антибіотиків.
Часник
Часник – відомий природний імуностимулятор. Він містить активний інгредієнт аліцин, який допомагає боротися з інфекціями і бактеріями.
Крім того, у людей, які вживають, як мінімум, шість зубчиків часнику в тиждень, ризик розвитку раку шлунка і раку прямої і товстої кишок на 30% менше, ніж у тих, хто не вживає цей корисний продукт.
Морепродукти
Омари, устриці, лобстери, краби і двостулкові молюски містять селен, який бере участь у виробництві цитокіну – білка, який виводить віруси грипу з організму.
Крім того, лосось, макрель і оселедець є відмінним джерелом жирних кислот омега-3, які усувають запальні процеси і захищають легені від застуди та інфекцій дихальних шляхів.
Курячий бульйон
Курячий бульйон здатний не тільки прискорити процес одужання, але і запобігти застуді. Курячий суп перешкоджає пересуванню запальних білих клітин, які накопичуються в бронхах і викликають симптоми застуди. Крім того, такий бульйон містить амінокислоту цистеїн, яка за своїм хімічним складом нагадує ліки від бронхіту.
Крім того, додавання спецій, таких як часник і цибуля, допомагає збільшити імуностимулюючі властивості курячого бульйону.
Чай
Дослідження Гарвардського університету показало, що чай підвищує імунітет. У ході експерименту було встановлено, що люди, які випивали по 5 чашок чорного чаю в день протягом двох тижнів мали в десять разів більше інтерферону в крові, ніж ті, хто пив гарячий напій з плацебо.
Примітно, що L-теанін – амінокислота, яка відповідає за імунний захист, міститься у великій кількості, як в чорному, так і в зеленому чаї. Медики рекомендують випивати кілька чашок чаю в день.
Яловичина
Цинк – найважливіший мікроелемент для нормальної роботи імунної системи. Дефіцит цинку збільшує ризик розвитку інфекцій. Вживання цинку дуже важливе для формування білих кров’яних клітин, які розпізнають і знищують чужорідні бактерії і віруси.
Гриби
Гриби збільшують виробництво і активність білих кров’яних клітин, роблячи їх більш агресивними. Це говорить про те, що організм активно бореться з бактеріями і вірусами.
Для максимального ефекту британські фахівці рекомендують вживати в їжу різні гриби, включаючи печериці, шиїтаке, рейши і гливи по 20 грам кілька разів в день.