Про це заявив на своїй сторінці у Facebook директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Олександр Паливода.
“Після втрати частини виноробних потужностей України в результаті анексії Криму Херсонська область, як найбільш наближена за кліматичними умовами до півострова, може налагодити виробництво лінійки вин з сортів винограду, які раніше вирощувалися тільки в Криму”, – повідомив Паливода.
Він нагадав, що Херсонська область є одним із чотирьох регіонів України, які переробляють виноград на виноматеріали. “Зараз ми маємо 8 підприємств цієї галузі, загальною потужністю 2300 тис. дал на рік, які виробляють та реалізують вина, коньяки та виноматеріали. На сьогодні доля Херсонщини в загальноукраїнських об’ємах переробки винограду на виноматеріали становить поки що близько 10%, але потенціал області набагато більший”, – наголосив директор департаменту.
Він зазначив, що спрощення урядом процедури ліцензування для малих виноробних підприємств має стимулювати розвиток виноробної галузі. Розвитку виноробства на Херсонщині сприятиме також і зростаючий імідж області як туристичного регіону, що дозволить розвинути такий напрямок, як гастрономічний туризм. “Отже сподіваємося, що згодом херсонські вина, як і херсонські кавуни та томати, стануть іще одним брендом та візитівкою області”,- наголосив Паливода.