У Херсоні відбудеться популярно-історичний фестиваль “LEGIO Historica”

26 Вересня 2018 15:58

6-7 жовтня у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара та Херсонському обласному краєзнавчому музеї вперше відбудеться популярно-історичний фестиваль “LEGIO Historica Херсон”.

Фестиваль організовує громадська організація “Ідеалісти” за підтримки управління молоді та спорту у рамках Міської програми “Молодь Херсона” на 2015/2020 роки.

У програмі фестивалю “LEGIO Historica Херсон” заплановані науково-популярні лекції, презентації за участю українських та місцевих істориків, локація з настільними іграми на історичну тематику та книжковий ярмарок, де будуть представлені книжки провідних українських видавництв.

“Останні роки в Україні, – зазначають організатори, – шалений попит на знайомство з минулим нашої держави. Це не дивно, адже у ході гібридної війни використовується велика кількість історичних аргументів. Українці прагнуть самі розібратись у цьому, утім пропозиція є недостатньою – небагато фахових істориків випробовують себе у популярному жанрі, зате ця сфера привертає до себе величезну кількість маргінальних особистостей. Щоб подолати цю ситуацію, у Києві, на базі КНУ імені Тараса Шевченка відбувся перший подібний фестиваль, який організовували викладачі та студенти місцевого історичного факультету, об’єднання “Likбез. Історичний фронт, учасники якого і почали реалізовувати масштабі популярно-історичні проекти. Після дебюту був проведений ще один фестиваль, успіх цих двох заходів продемонстрував, що концепція обрана вдало. Але, оскільки у Києві і без того проводиться величезна кількість подібних івентів,  їхати з програмою у регіони було логічним рішенням: цією діяльністю “Лікбез” і так займається кілька років, утім, в Херсоні до цього моменту не відбулося жодної сесії”.

Задум організаторів був у тому, щоб не просто організувати виступ відомих київських істориків у місті, а і додати місцевого контексту. Саме тому тут, на фестивалі, виступатимь місцеві історики та краєзнавці, будуть презентовані різноманітні історичні ініціативи, які реалізуються у місті т області. Довершить картину локація з настільними іграми, де відвідувачі будуть пробувати знайомитись з важкими історичними питаннями через таку невимушену призму та книжковий ярмарок, де гості вперше зможуть познайомитися з продукцією провідних українських видавництв, що випускають книжки на історичну тематику.

Організатори називають події фестивалю “Історією для відпочинку”, протиставляючи їх занудним урокам історії, до яких звикли громадяни.