Херсонщина гратиме роль хаба при відновленні економіки Криму

12 Вересня 2018 11:12
Для України дуже важливий розвиток Херсонської області, тому що вона гратиме роль економічного хаба для Криму після відновлення суверенітету над окупованим півостровом.

Про це у вівторок на прес-конференції в Укрінформі заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, повідомляє кореспондент агентства.

“Для нас розвиток Херсонської області дуже важливий, тому що Херсон – це хаб, тобто, коли відновиться суверенітет над Кримом, а це ж не станеться за один день, буде перехідний процес, і ми хочемо, щоб не лише за сервісними послугами приїжджали (з Криму – ред.), а щоб бізнес, який зараз базуватиметься і розвиватиметься в Херсонській області, міг легко піти далі, як розвинений український бізнес”, – сказав Черниш.

Як підкреслив міністр, уже зруйновану сьогодні економіку окупованого Криму, “незважаючи на переможні реляції окупаційної адміністрації”, в майбутньому доведеться відновлювати саме з Херсонської області”.

Тому, вважає міністр, українська влада має сформувати “особливе ставлення” до Херсонської області і передбачити для її успішного розвитку “додаткові стимули та імпульси”.

“Працюватимемо з депутатами, а міністерство одне це питання не вирішить, шукатимемо союзників серед інших органів державної і виконавчої влади, щоб допомогти Херсону отримати додаткові стимули та імпульси для розвитку”, – сказав Черниш.

За його словами, президент України вже зробив заяву про те, що території, які знаходяться поблизу лінії зіткнення на сході або поблизу адміністративного кордону з Автономною Республікою Крим, “вимагають додаткової уваги”.

“Місяць тому президент зробив заяву, що такі території вимагають додаткової уваги і розвитку з метою продемонструвати, що дуже велика різниця де жити – на вільній землі або не вільній.

Тому ми вважаємо, що це правильний підхід і підтримуємо ідею не існування вільної економічної зони у межах окупованих територій, а зміну формату і перенесення таких “поліпшень” на територію Херсонської області”, – резюмував міністр.