На Херсонщині питна вода перенасичена хлоридами

5 Вересня 2018 08:08
На Херсонщині у селі Першокостянтинівка Чаплинського району – у зоні впливу діяльності розташованого в окупованому Росією Криму заводу “Кримський Титан” – питна вода за вмістом хлоридів та загальній жорсткості значно перевищує норми.

sumyinfo.com

Про це повідомило у вівторок Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

“Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області … 31 серпня та 1 вересня 2018 року взяли участь у робочих виїздах до населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів, розташованих в зоні впливу ПрАТ “Кримський Титан”. У с. Преображенка (Червоний Чабан) Каланчацького району та с. Першокостянтинівка Чаплинського району були відібрані проби питної води для дослідження на вміст токсичних елементів та за санітарно-хімічними показниками. У пробах, відібраних у с. Першокостянтинівка встановлено перевищення за показниками вмісту хлоридів (389,55 мг/дм3 при нормі до 250,0 мг/дм3) та загальної жорсткості (13,5 ммоль/дм3 при нормі 7,0 ммоль/дм3)”, – йдеться у повідомленні.

Що ж стосується проб питної води, взятих у с. Преображенка Каланчацького району, то ці проби відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, зазначили обласній Держпродспоживслужбі.

Як повідомляв Укрінформ з посиланням на постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Бориса Бабіна, екологічні проблеми, що виникають внаслідок незаконної діяльності підприємств на півночі окупованого Криму, відчувають не тільки жителі Армянська, а й жителі суміжних із півостровом населених пунктів Херсонської області у Присивашші. За словами Бабіна, “будемо наполягати на тому, щоб, нарешті, почався відповідний екологічний моніторинг, щоб на підконтрольній території ми мали чітку оцінку розмірів екологічного лиха внаслідок незаконної діяльності підприємств північного Криму”. Він підкреслив, що результати моніторингу можуть стати підставою для притягнення до відповідальності правоохоронними органами всіх, хто причетний до роботи цих кримських підприємств, зокрема бенефіціарів цих підприємств на підконтрольній території.

31 серпня 2018 року голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв повідомив, що на Херсонщині організовано забір проб води, грунту та повітря для визначення забруднення території області заводом “Кримський Титан” та іншими підприємствами північного Криму.

Джерело: Укрінформ