Зробити звалище зі свого холодильника — простіше простого, якщо керуватися тим лише принципом, що в умовах низьких температур у бактерій, що живуть на або в продуктах харчування, знижується активність, а отже, підвищуються терміни зберігання і сповільнюється розпад органіки.
Дійсно, холод занурює усе живе в сон, але це правило також поширюється і на їстівні продукти: від ненормально низьких температур без можливості відновлення руйнуються текстура продуктів, а також їх смак, колір і запах — в загальному, все краще, що ми чекаємо від їжі. Тому, якщо кількість вільного місця в холодильнику стрімко падає, рекомендуємо проінспектувати його вміст на предмет цих п’ятнадцяти продуктів, для яких перебування у холоді якщо не категорично заборонене, то зовсім не обов’язкове.
1. Екзотичні фрукти
Під впливом низьких температур екзотичні фрукти починають гнити, а гази, що виділяються в процесі гниття, можуть нашкодити нашому здоров’ю. Найкращий варіант зберігання таких фруктів — загорнутими у папір, при кімнатній температурі.
2. «Рідні» вітчизняні яблука та груші
Причина: виділення етилену при зберіганні, що веде до скорочення термінів зберігання як самих яблук/груш, так і тих фруктів/овочів, що зберігаються поряд з ними.
3. Всі родичі гарбузові
Кабачки, патисони, цукіні і самі гарбузи, близько місяця можуть спокійно зберігається в коморі і будуть навіть смачніше. Упаковка теж не потрібна. А холодні температури й відсутність повітря призводять до м’якості продуктів, до появи цвілі. Надрізана диня в таких умовах ще й починає виділяти шкідливі речовини (етиловий газ).
4. Помідори та баклажани
Зберігання водовмісних овочів на полицях холодильника призводить до появи на них темних плям, які свідчать про загнивання. Найкращий спосіб зберігання — в кошику в умовах кімнатної температури, або в засушеному вигляді (нарізати «медальйонами» і висушити як гриби на нитці).
5. Ріпчаста цибуля
Причина: порушення структури в умовах холодильника, поява м’якості та виникнення цвілі. Варто відзначити і цибулиний «аромат», що аж ніяк не покращує смакові якості інших продуктів. А, якщо поруч лежить картопля, через гази і вологу, яку вона виділяє, цибуля гниє значно швидше. Кращого способу для зберігання даного продукту, ніж капронову панчоху у кухонному кутку, поки не придумали.
6. Оливкову олію
Причина: погіршення корисних властивостей і смакових якостей (починає гірчити), поява білого осаду (пластівців). Зберігати в темному місці при кімнатній температурі.
7. Мед
Аналогічно до попереднього пункту — біохімічні речовини продукту в холодильнику зазнають руйнування. Такий мед великої користі не принесе. Зберігають продукт у сухій і темній тумбочці.
8. Картоплю та моркву, інші тверді овочі
Причина: проростання, загнивання, утворення цвілі. А картопляний крохмаль при температурах нижче 7 градусів має властивість перетворюватися на цукор, що веде до зміни смакових властивостей картоплі та консистенції. Найдовше (і без наслідків для здоров’я) такі овочі зберігаються в дерев’яному вентильованому ящику, поверх паперу, в коморі (сухій та темній).
9. Шоколад
Причина: утворення конденсату на поверхні продукту, його подальша кристалізація, виникнення «сивини» (нальоту), а при герметичній упаковці — й розвиток цвілі. Особливої шкоди здоров’ю не буде, але от органолептичні властивості знижуються, та й естетичний вигляд буде втрачено.
10. Хліб
Якщо хліба ви купуєте багато, а їсте по трохи, то зберігати його краще в морозилці, а не в холодильнику. А ще краще — не більше 3 днів при кімнатній температурі. У холодильнику він миттєво вбирає всі запахи продуктів, а при підвищеній вологості ще й «обростає» цвіллю.
11. Банани
Волога й холод на ці фрукти діє згубно — процес гниття йде значно швидше, смакові якості втрачаються. Ідеальний метод зберігання в підвішеному на кухні стані (як на пальмі), в темному кутку.
12. Гострі соуси
Вважається, що всі соуси і приправи потрібно зберігати винятково у холодильнику. Однак такі їх компоненти, як оцет, цукор і сіль — відмінні консерванти. Гострий соус теж не потрібно зберігати у холодильнику. В коморі він зможе простояти протягом трьох років, отже, низькі температури йому не потрібні. До того ж і смак вони йому не поліпшать.
13. Каву
Каву не можна зберігати в холодильнику, всупереч усім переконанням. Зберігання в холодильнику негативно вплине на якість і смак кави. До того ж сама кава, що має досить сильний запах, може змінити запах і смак інших продуктів.
14. Авокадо
Авокадо не слід зберігати в холодильнику, поки воно не дозріє. У стиглому стані авокадо може зберігатися в холодильнику близько тижня, а будучи недостиглим, він так і не стане м’яким і маслянистим в умовах холодильника. Зберігати його краще при кімнатній температурі.
15. Копченості, консерви і варення
Ці продукти також не потрібно зберігати в холодильнику. Шкоди їм він не принесе, але немає сенсу займати корисний простір холодильника продуктами, які відмінно зберігаються при кімнатній температурі.
Отже, при правильному зберіганні різних продуктів можна не тільки зберегти їх властивості, а й значно додати вільного місця у вашому холодильнику.