Корисні та смачні продукти, які треба вживати щодня

17 Серпня 2018 14:50

Правильне харчування – це не тільки корисно, але й смачно. 8 продуктів, які варто вживати щодня.

zdorovia.com.ua

zdorovia.com.ua

“Ми – те, що ми їмо” – це прислів’я актуальне як ніколи. Зараз багато людей розуміють, як важливо харчуватися здоровою їжею. Адже вона допомагає не тільки краще себе почувати, але і краще виглядати. Не варто думати, що правильне харчування – це нудно і несмачно. Ми представимо вам продукти, які не тільки корисні, але ще і дуже смачні. Їх можна не просто вживати в сирому вигляді, але і готувати з різними стравами. Ви в будь-якому випадку отримаєте максимум користі.

1. Листові овочі

Наприклад, шпинат, капуста, листя салату і т. д. Ці продукти є мітлою для нашого шлунково-кишкового тракту, виводять токсини, шлаки і шкідливі речовини. Листові овочі містять фолієву кислоту, вітамін С, групи В, вітамін Е. Вони є помічниками нашого імунітету, захищають від простудних захворювань, зміцнюють здоров’я і захищають клітини організму від передчасного старіння. Додавайте листові овочі в салати, сендвічі, яєчню, посипайте піцу або інші страви домашнього приготування. Денна норма – 1 порція (близько 250 г) овочів.

2. Кисломолочні продукти

Йдеться про корисні для здоров’я йогурти, без підсолоджувачів, ароматизаторів, консервантів і т. д. Віддайте перевагу натуральному грецькому йогурту без добавок. Він містить вітаміни В, кальцій, зміцнює імунітет і допомагає травній системі. Вживайте кефіри, натуральні йогурти, ряжанку, кисле молоко. За бажанням підсолодіть домашнім варенням або 1 ч. л. меду. Додавайте курагу, родзинки, чорнослив, горіхи, заправляйте салати або розбавляйте ранкові пластівці. Денна норма – 1 чашка кисломолочного продукту.

3. Томати

Томати багаті на лікопін (антиоксидант), тому перешкоджають передчасному старінню. Помідори корисні в будь-якому вигляді – в’ялені, в приготованому або свіжому. Також ці овочі знижують ризик розвитку раку легенів, сечового міхура, простати, шлунка, шкіри, знижують ризик інфаркту. Також лікопін містять грейпфрут, папайя, гуава, кавун і хурма. Томати можна додавати в салати або інші страви, також добре приготувати домашній кетчуп або сік. Денна норма – 1 склянка томатного соку або 8 помідор-черрі.

4. Морква

Морква містить вітамін А, який позитивно відбивається на зорі, корисний для людей з сидячою роботою і для тих, хто часто працює за комп’ютером. Також морква багата на вітамін В, кислоти, нікотинову кислоту і фолієву. Замінити картоплю можна гарбузом, манго, бататом. Не забувайте вживати моркву з жирами, для кращого засвоєння вітаміну А. Денна норма – 1-2 моркви або ½ морквяного соку.

5. Чорниця

Чорниця корисна для зору, містить антиоксиданти, знижує ризик розвитку раку, діабету, хвороб серця. Ягода багата на клітковину, на вітаміну А і С. Чорниця зберігає свої корисні властивості в будь-якому вигляді. Денна норма – 1 чашка ягід. Крім чорниці вживайте виноград темний, родзинки, чорнослив і полуницю.

6. Бобові

Боби і квасоля багаті на антиоксиданти, знижують ризик розвитку раку грудей, містять білки, амінокислоти, клітковину, мінеральні солі і різні вітаміни. Добре підходять для тих, хто сидить на дієтах, так як це продукти з низьким глікемічним індексом. Бобові можна відварювати у воді, додавати в салати, рагу, соуси і пасти, до страв з м’яса і риби, обсмажувати в маслі. Денна норма – 1 / 5-1 чашка в день.

7. Горіхи

Горіхи – це джерело корисних жирів (75%) і білків (20%). Горіхи містять вітаміни А, В1, В6, Р і С, ефірні масла і кислоти Омега-3. Денна норма – 30 г. Вживайте в сирому вигляді, додавайте в йогурти, салати, випічку або десерти.

8. Крупи

Овес, кіноа, рис, гречана каша, пшоно і т. д. Все крупи дуже корисні для людського організму. Вони знижують рівень холестерину в крові, позбавляють від шлаків, знижують глюкозу. Містять вітаміни групи В, клітковину, білки, складні вуглеводи. Денна норма – ½ чашка крупи.

Правильне харчування – це не нудно! Урізноманітніть раціон корисними та смачними продуктами.