“Гори” посліду під Херсоном: у лабораторії перевірили повітря на шкідливі речовини

13 Серпня 2018 08:03
Сморід у Херсоні, на який протягом останніх днів скаржаться жителі в усіх районах міста, спричинений не викидами в повітря забруднюючих речовин на його території.

Про це повідомило в суботу Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

“Під час з’ясування причин смороду в повітрі нашого міста, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області підготовлено запит до Херсонського обласного центру з гідрометеорології щодо надання інформації стосовно моніторингу викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря в м. Херсоні. За результатами спостережень гідрометеорологічної лабораторії в період з 1 серпня 2018 року по 9 серпня 2018 року по м. Херсону перевищень забруднюючих речовин не спостерігалось, окрім кількох випадків по діоксиду азоту (0,23-0,24 мг/куб.м при гранично допустимій концентрації (ГДК – ред.) 0,2 мг/куб.м) та двох випадків перевищення фенолу (0,018-0,019 мг/куб.м при гранично допустимій концентрації 0,01 мг/куб.м). Однак ці випадки перевищення мають поодинокий характер та, зазвичай, спостерігаються кожного місяця (особливо в літній період)”, – повідомило ГУ Держпродспоживслужби в області.

Згідно з інформацією Херсонського обласного центру з гідрометеорології, в м. Херсоні здійснюються систематичні спостереження за викидами в повітря щоденно, крім неділі та святкових днів, на 4-х стаціонарних постах за такими показниками: завислі речовини (пил), діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, оксид азоту, фенол, формальдегід. Пости розташовані на вулиці Перекопській, площі Перемоги, вулиці Лавреньова та проспекті Ушакова.

Крім того, Державною установою “Херсонський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” за участю представника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області 10 серпня 2018 року проведено відбір проб для лабораторних досліджень атмосферного повітря на вміст оксиду азоту та аміаку на межі забудови в північній частині міста Херсона (2-й Таврійський мікрорайон та Північний мікрорайон). За результатами проведених досліджень, перевищень гранично допустимих концентрацій за жодним з показників не виявлено.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсоні громадяни впродовж останніх днів скаржаться на сморід в усіх районах міста. 7 серпня 2018 року оперативною групою ГУ ДСНС в Херсонській області було попередньо виявлено джерело забруднення у вигляді вивезених на поле неподалік Херсона відходів птахівництва (курячого посліду). Відходи було вивантажено на полі на відрізку майже кілометр. 8 серпня, за дорученням голови облдержадміністрації, у зв’язку з численними скаргами мешканців міста Херсон, Департаментом екології та природних ресурсів ОДА було здійснено виїзд на місце знаходження виявлених відходів птахівництва. Можливою причиною неприємного запаху в місті були визначені несанкціоновані місця розміщення курячого посліду в необробленому стані, вивезеного з птахогосподарського підприємства “Агрохолдингу Авангард” у селі Східне Білозерського району. За цим фактом порушення природоохоронного законодавства поліція відкрила кримінальне провадження.

Джерело: Укрінформ