Новачок херсонського «Кристала»: «Ми можемо боротися за лідерство в групі»

8 Серпня 2018 11:50

У новому сезоні херсонський Кристал підсилився кількома новачками. Один із них – 26-річний захисник Микола Жовтюк. Він устиг пограти за відомі футбольні клуби України: львівські Карпати (у складі яких відзначився голом у ворота донецького Шахтаря), чернівецьку Буковину, рівненський Верес, ФК Тернопіль та житомирське Полісся.

Микола Жовтюк – вихованець львівської футбольної школи і лише віднедавна виступає за Кристал. Однак сам футболіст називає Херсон рідним містом. Річ у тім, що тут живе сім’я Миколи: дружина і дві доньки, а також рідня дружини. Тож іще до переїзду в Херсон у якості футболіста, Микола давно був знайомий із нашим містом. Власне, одним із аргументів вибору продовження кар’єри в Кристалі була близькість до сім’ї, що для Миколи – вкрай важливо.

У попередньому матчі Кристала в чемпіонаті другої ліги Микола Жовтюк забив два чудові голи у ворота гостей із Нікополя, віддав результативний пас і допоміг херсонцям здобути впевнену і важливу перемогу з рахунком 3:1. Ми поспілкувалися із Миколою про його старт за херсонський клуб і загальні враження від початку чемпіонату.

– Як тобі взагалі у новій команді? Що можеш сказати про футбол у Херсоні?

– Херсонщина – це футбольний регіон. Тут виховувались футболісти, які захищали і захищають кольори національної збірної України. На клубному рівні регіон теж розвивається. У нашій групі Б – аж чотири хороші команди з Херсонщини.
Щодо перебування у Кристалі, то наразі залишаються гарні враження. Я знав про цю команду ще з часів виступу за Верес. Доводилось грати про Кристала і навіть вдалося забити гол. Пам’ятаю, що команда була міцна.
Зараз мене прийняли добре. У нас зібрався хороший колектив. Це молоді хлопці, які розуміють і підтримують один одного: як на футбольному полі, так і поза ним. Попри свій вік, багато наших гравців пройшли футбольні школи топових українських клубів, і вже є кваліфікованими футболістами. Я думаю, що за індивідуальними якостями наших гравців ми можемо боротися за лідерство в групі і навіть за вихід до першої ліги. У нас є для цього умови, досвідчений директор клубу, амбітний тренер, тому треба й далі наполегливо працювати.

– Як оціниш дебют Кристала в чемпіонаті?

– Звичайно, хотілося б стартувати з максимальною кількістю набраних очок, але трохи не вийшло. Поступилися Кременю на виїзді, де традиційно важко грати будь яким командам. Я це пам’ятаю ще з часів виступів за Буковину і Верес. Складно передусім через не дуже хороше штучне покриття на їхньому стадіоні. До нього непросто призвичаїтись після тренувань та ігор на звичайній траві. Загалом, старт сезону можна оцінити на тверду «четвірку».

– У матчі з Нікополем ти забив два голи. Які були емоції? Ти часто допомагаєш партнерам в атаці?

– В кожному матчі я націлений не тільки на те, щоб відпрацювати надійно в захисті, а й загострити нашу атаку, забити гол. Щодо цього матчу – була футбольна «чуйка», що маю забити. Перед грою говорили зі Стасом Малишем, і я сказав, що хтось із нас має забити. Так і сталося, відчуття не підвело.

– Обидва голи вийшли ефектними. Як відчув, що передачі партнерів знайдуть тебе?

– Коли забивали перший гол, я з Малишем прийшов на стандарт, очікували передачу від Цоя. Але він швидко розіграв, вимальовувалась хороша атака через Брижчука і Карася. Микита подав і я опинився у правильному місці в правильний момент. А другий м’яч забив з подачі Цоя з кутового. Сергій виконав хороший навіс, я вбіг і зблизька, теж головою, не залишив шансів воротарю.

– Чи відчуваєш підтримку херсонців на трибунах? Хто приходить уболівати за тебе особисто?

– Так, мене підтримували жінка, діти, теща, тесть, тітка дружини з дітьми.

– Цілий фан-клуб?

– Так, можна було окремий сектор виділяти (посміхається). А загалом підтримка для нас дуже важлива. Людей було чимало, але хочеться, щоб було ще більше. Наш колектив: директор, тренери, гравці, увесь персонал працює для того, щоб приносити більше позитивних емоцій херсонцям. На полі ми будемо доводити, що граємо для уболівальників і чекаємо їх на трибунах.

– У нашій грубі Б багато цікавих протистоянь. Зокрема і через присутність чотирьох команд із Херсонщини. Наступний матч Кристал зіграє проти Таврії. Чи є особливий настрій перед цим поєдинком?

– Я б не сказав, що є такі думки. За перемогу над Миром, Таврією і Енергією дають такі ж 3 очки, як і за перемогу над Нікополем чи Реал Фармою. Тому однаково треба викладатися на максимум у кожному матчі. Звичайно, є додатковий ажіотаж довкола цих матчів з боку уболівальників, але на цьому не варто зациклюватись.

– Наостанок, як ти оціниш шанси Кристала пройти в наступний етап Кубку України? Нам випав дуже непростий суперник – Агробізнес.

– Я добре знаю майже всіх гравців Агробізнесу. Їхня сила полягає у зіграності, вони давно виступають разом, знають можливості один одного. Цей суперник грає у футбол і дає грати іншим. Якщо ми нав’яжемо їм свою гру, будемо результативні в атаці і надійні в обороні, ми доб’ємося позитивного результату. Там нема нічого страшного. Це така ж команда: не краща, і не гірша за Кристал.