Що обіцяли мажоритарники Херсонської області у сфері соціального захисту [Інфографіка]

1 Серпня 2018 08:02

Ми продовжуємо стежити за тим, як народні депутати від одномандатних виборчих округів (ОВО) виконують свої обіцянки. «Слово і Діло» розбиралося, що обіцяли та зробили мажоритарники Херсонської області у сфері соціального захисту населення.

У Херсонській області п’ять депутатів-мажоритарників: Іван Вінник, Федір Негой, Юрій Одарченко, Олександр Співаковський та Сергій Хлань. Троє з них давали обіцянки своїм виборцям у соціальній сфері.

Хлань (ОВО №185, Каховка) обіцяв звернутися до Кабміну з приводу нарахування субсидій на придбання вугілля для жителів сіл, але в підсумку провалив своє єдине запевнення на тему.

«Зустрічався з людьми в Лепетисі та Рогачику, заразом і до лікарні завезли набір медикаментів та інвалідні візки. Дуже просили звернути увагу на такий енергоносій, як вугілля. На газ субсидії дають, а ось на вугілля – ні, що дуже важливо для села. Адже там немає газу. Буду звертатися з ініціативою до Кабміну», – написав нардеп на своїй сторінці в Facebook.

Однак Хлань не надіслав жодного депутатського запиту до Кабміну з питання нарахування субсидій на придбання вугілля для жителів сіл, тим більше для мешканців Лепетихи й Рогачика. До того ж нардеп не вважає за потрібне відповідати на наш запит із цього приводу.

Три передвиборчі обіцянки досі виконує Іван Вінник (ОВО №184, Нова Каховка). У своїй передвиборчий програмі він запевнив, що працюватиме над наданням професії вчителя статусу престижної, й ця робота гідно оплачуватиметься. Зокрема, Вінник пропонував зробити вчителів держслужбовцями.

Нардеп підтримав освітню реформу, згідно з якою зарплати вчителів прив’язали до мінімальної зарплати. Так, оклад педагога низької кваліфікаційної категорії має становити не менш ніж 3 мінімальні заробітні плати – 9600 грн. Кожна наступна кваліфікаційна категорія має додати до оплати праці педагога не менш ніж 10% зазначеної суми до окладу.

Також нардеп запевнив, що працюватиме над підвищенням пенсії до прожиткового мінімуму. Він зазначив, що громадяни, які стали пенсіонерами, не мають інших джерел доходів, крім пенсійного забезпечення. Коли в жовтні 2017 року Верховна Рада ухвалила проект закону про підвищення пенсій, за яким перерахунок отримають 10 мільйонів пенсіонерів, Вінник підтримав ухвалення цієї ініціативи.

Для виконання третьої обіцянки – домагатися підвищення рівня соціального забезпечення для людей з інвалідністю або недієздатністю до мінімального прожиткового мінімуму – Вінник поки не зробив нічого.

Юрій Одарченко (ОВО №183, Херсон, Комсомольський район) все ще виконує свої передвиборчі обіцянки в соціальній сфері. Він мав намір встановити справедливі тарифи.

«Субсидії, на яких розкрадаються мільярди гривень, не є панацеєю від корупції комунальних монополістів. Нові ціни на газ – це злочин проти громадян. Адже українці мають отримувати газ власного видобутку, що набагато дешевший. Досягнення справедливих тарифів – це складана боротьба з олігархами, але ми не боїмося викликів, бо ми здатні змінити все», – записано в передвиборчій програмі Одарченка. Але поки нардеп нічого не зробив для того, щоб побороти олігархів і встановити справедливі тарифи.

З таким самим успіхом Одарченко виконує ще одне передвиборче зобов’язання – забезпечити доступне медичне обслуговування.

Детальніше – на інфографіці.