Клайпеда – Білорусь – Херсон – Трабзон – Грузія – Баку: новий “Шовковий шлях”

24 Липня 2018 10:51

В Посольстві Литви був підписаний меморандум про співпрацю між асоціацією сільськогосподарських виробників Луганської області, громадським союзом «Балтійсько-чорноморський форум» і групою компаній «Содружество».

Результатом підписання меморандумів стане відкриття нових перспектив для всієї України та Луганської області зокрема. Йдеться про створення спільних підприємств, вихід на ринки ЄС та Азії та приєднання до ініціативи створення та розвитку транспортного коридору Клайпеда — Беларусь — Херсон — Трабзон — Грузія — Баку.

Луганщина отримує вихід до Чорного моря, шляхом участі у створенні єдиного логістичного центру у Херсоні з використанням Херсонського та Скадовського портів. Отже, внаслідок ініціативи державно-приватного партнерства Україна включається до центрального коридору нового Шовкового шляху.

Меморандум, зокрема, передбачає спільну участь у створенні міжнародного логістичного центру, базуючись на підготовлений литовськими та українськими фахівцями проект модернізації об’єктів портової інфраструктури Херсонського та Скадовського морських торговельних портів та підвищення ефективності їх використання.

«Однією з основних проблем у нашому регіоні є логістична. Сільгосптоваровиробники не можуть реалізувати свою продукцію без участі великих зернотрейдерів. Це впливає і на ціну сільгосппродукції, яку реалізуємо на внутрішньому ринку… Сьогоднішня зустріч важлива для нас всіх, бо відкриття Балтійсько-Чорноморського транспортного коридору, участь у міжнародному логістичній спільноті дає шанс аграріям виходу на експорт у країни Європи, Азії»,    — сказав директор Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області Валерій Окопний.

Голова Луганської обласної державної адміністрації  — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз повідомив, що до бойових дій на Донбасі Луганщина входила у п’ятірку найбільших промислових територій в Україні, а в результаті конфлікту втратила 70% потенціалу економіки і з промислової області перетворилась на аграрну. Він додав, що через проблеми з логістикою Луганська область щорічно втрачає 600—700 мільйонів гривень.

«Підписавши цей договір договір, Луганська область стане «морською», тому що буде мати вихід до трьох морів — Каспійського, Балтійського і Чорного», — зазначив заступник голови правління Балтійсько-Чорноморського економічного форуму Володимир Макуха.

«Сьогодні ми підписали низку документів, для того, щоб ініціатива зі створення Балтійсько-Чорноморського транспортного коридору була втілена у життя, ми — литовці, дуже раді підтримувати такі ініціативи і надіємось, що така співпраця буде продовжуватись в майбутньому», — сказав посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.

Ірина ПІЦЬ, Літня школа журналістики «Дня»-2018
Джерело: День