Головний тренер МФК “Кристал”: Сподіваємось на підтримку херсонців

25 Червня 2018 14:20

Херсонський Кристал завершив участь у чемпіонаті України серед аматорських команд. Сьогодні вся увага і робота працівників клубу направлена на якісну підготовку до нового сезону у другій лізі ПФЛ. 
Пройдений сезон в аматорах був важливим етапом для херсонського клубу. Ми поговорили з головним тренером Кристала Олександром Овчинніковим про його старт у якості тренера, результати команди і плани на майбутнє.
– Кристал зразка 2017-2018 – ваша перша команда в якості головного тренера. Ви готували команду до чемпіонату і паралельно отримували ліцензію тренера. Що можете сказати про свою роботу в новому амплуа? Важко було стати тренером, щойно завершивши кар’єру футболіста?
– Робота тренера – абсолютно відмінна від мого професійного досвіду як футболіста. Це більш емоційна, виснажлива робота. Тут треба постійно думати за команду, приймати важливі рішення і нести за них повну відповідальність. А ще – постійно прогресувати і показувати результат. Ніхто не хоче знати, що ти молодий тренер, всі хочуть перемагати, здобувати очки.
В деяких аспектах я впорався, в деяких – ні. Треба рости, набиратися досвіду. Ми закінчили чемпіонат на другому місці – це непоганий результат, я вважаю. Програли в плей-офф. Це прикро, в цьому є моя вина. Але я зробив висновки, розібрав свої помилки в керуванні команди.
Якщо керівництво Кристала і вболівальники хочуть бачити мене в ролі головного тренера, для мене буде за честь продовжити цю роботу. І це вже буде продуктивніша робота, адже є минулорічний досвід, є розуміння як і куди рухатися. Я знаю, що директор клубу ставить високі завдання і має серйозні амбіції. Кристал заслуговує на високі результати, я хочу їх досягти також.
– На скільки взагалі було важливо досягнути якогось результату в чемпіонаті ААФУ?
– Через цей чемпіонат ми дивилися у майбутнє: набирали і укріпляли команду, через матчі набирались досвіду, награвали склад під другу лігу. Але про результат ніхто не забував. Навіщо тоді взагалі було заявлятися, якщо не ставити задачу. Початок чемпіонату нам вдався, потім пішов спад. Потім провели хороші збори. Друге коло ми теж розпочали непогано, і знову спад був під кінець чемпіонату. Тобто грали ми нестабільно. Частково через те, що в нас багато молодих футболістів. Вони можуть видавати класні матчі, потім провалювати. Частково я не догледів, десь не дотиснув, не підказав. Але я вдячний команді за цей чемпіонат. Передостанній матч із Металургом був показовим. Програючи на виїзді, хлопці зібралися, показали справді бійцівські якості, командний характер і здобули зручний для нас результат. Якщо так будемо боротися, будемо більше перемагати.
– Як складалася остання гра? Відомо, що було три пенальті, але як діяли футболісти Кристала?
– До цього матчу ми підійшли не в оптимальному складі. Гру пропускали Сергій Цой та Микита Карась, які наразі є одними з ключових виконавців у нашій команді. Крім того пошкодження ще в першому таймі отримав наш воротар Микита Крюков в результаті чого довелося робити вимушену заміну. Вважаю, що дався в знаки довгий переїзд з півдня на північ. Відповідальності за поразку з себе я не знімаю, але були і деякі обставини, що завадили реалізувати у повній мірі наші плани на гру. Поразка звісно дуже прикра, але з іншого боку це дозволить нам сконцентруватися на підготовці до другої ліги.
– Що зараз роблять футболісти і коли почнеться підготовка команди до нового сезону в другій лізі?
– Зараз розпочався відновлювально-реабілітаційний період після складного сезону. Орієнтовно з 24 червня розпочнеться активна фаза підготовки до другої ліги. Обов’язково будемо проводити контрольні матчі. Детальніше розкажемо пізніше, але розглядаємо можливості зіграти з командами другої і першої ліги. Часу до старту залишилося небагато, нам треба встигнути вийти на хороший рівень. Тому треба відновитися і відпочити, це теж дуже важливо. Але в цей же час не втратити форму і психологічно підійти готовими до чемпіонату. Він буде складний і цікавий, прийшли нові сильні команди (Гірник, Металург, Минай). Вони хочуть займати лідерські позиції. Ми теж збираємось скласти їм конкуренцію.
– Чи будуть кадрові зміни в Кристалі?
– Ми вже шукаємо підсилення на деякі позиції. З початком зборів ми розкажемо про новачків. Я думаю, нові гравці будуть. Можливо, хтось покине команду. Конкуренція зростатиме, і в команді залишаться ті, хто її витримає.
– Якого результату ви хочете досягти в другій лізі?
– Багато вболівальників питають мене: коли в Херсоні буде футбол високого рівня, хоча б перша ліга. Я розумію їх бажання. Але ми поступово ростемо. Зараз будемо грати в другій лізі. Дуже хочеться зайняти найвищі місця. Чемпіонат буде цікавий і ми постараємось радувати вболівальників своєю грою і перемогами. Сподіваємось на підтримку херсонців на трибунах.