Як не нашкодити відпочинком?

23 Червня 2018 12:33
volynnews.com

volynnews.com

Зібралися з родиною на море — на Чорне, а може, Адріатичне? Грошей цього року вистачає лише на пікнік у хвойному лісі чи відпочинок на річці? Безтурботні дні і нові враження — це добре. Але основна мета відпочинку — зміцнення здоров’я.

Високий замок цитує поради лікаря-педіатра дитячої поліклініки “Веселка” Андрія Юраса, який розповів, як відпочити з користю для здоров’я і захистити себе та дітей від неприємностей, що чатують на кожному кроці.

Кліщі з дерев не падають — з трави переповзають

Кліщі можуть викликати хворобу Лайма. В Україні борелії (збудників цієї недуги) переносить кожен п’ятий кліщ.

Симптоми бореліозу: синдром “бичачого ока” (мігруюча еритема з характерним обідком гіперемії, почервонінням, що виникає внаслідок припливу крові до місця укусу), субфебрильна температура, біль у суглобах та м’язах і загальна слабкість. Ці ознаки виникають через 2-3 тижні після укусу кліща.

Цього кровопивцю рідко зустрінеш у хвойних лісах, де немає трави і повітря сухе. Водиться членистоногий переважно у листяних, де висока вологість і густа трава (особливо біля водойм та ярів). На траву та кущі кліщі піднімаються не вище 1 м. З дерев на людей не падають.

Щоб не повернутися з прогулянки із таким “презентом”, треба вбрати одяг, який би максимально закрив тіло.

“Кліщі рухаються переважно знизу вгору, тому рекомендую одягнути на прогулянку не шорти, а штанці. Штанини слід заправити у шкарпетку, щоб кліщ не міг дістатися ноги. Бажано взути гумові чоботи, — радить лікар. — Користуйтеся репелентами, основною діючою речовиною якої є ДЕТА (діетилтолуамід). Дитячі засоби для відлякування цих кровопивць повинні містити не більше 30% цієї речовини. Діетилтолуамід володіє подразнювальною дією і може викликати контактні дерматити. Ввечері обов’язково огляньте тіло, зокрема волосяну частину голови, вуха і статеві органи. Якщо помітили кліща, його треба негайно видалити. Хвороба Лайма передається, коли кліщ перебуває на тілі від 24 до 36 годин. Якщо позбудетеся його швидше, зможете запобігти розвитку захворювання”.

Видаляти кліща слід широким пінцетом із гострими кінцями. Захопіть комаху якомога ближче до шкіри (бажано — голівку) і повільно, але впевнено потягніть на себе. Інколи кліща крутять за годинниковою стрілкою 2,5 раза, але є ймовірність, що голівка залишиться у тілі.

Сонце голову напекло — в очах потемніло…

У мозку є термостат, який регулює температуру нашого тіла. Коли процеси термопродукції і термовіддачі порушуються, може розвинутись теплове виснаження або удар. Найбільше ризикують перегрітися на сонці діти.

Теплове виснаження супроводжується запамороченням, посиленим потовиділенням, м’язовими спазмами (дитина неспокійна, плаче, тягнеться ручкою до того м’яза, який болить, — якщо його пропальпувати, відчуємо ущільнення).

М’яз необхідно розім’яти і дати дитині ібупрофен. Якщо через 2-3 доби симптом не мине, зверніться до лікаря. Шкіра при цьому — холодна, бліда, липка, пульс — швидкий, слабкий. Нудота і блювота буде і при тепловому виснаженні, і при ударі. Але при виснаженні свідомість ясна. Людина зможе сказати, де вона перебуває і що з нею відбувається. Натомість при тепловому ударі втрачає орієнтацію.

Ще одна ознака, за якою може відрізнити теплове виснаження від удару, — при виснаженні температура тіла не перевищує +37…+39°С. При тепловому ударі температура — +40°С і вище. Шкіра суха, червона, гаряча на дотик. Пульс — швидкий, різкий.

“Перенесіть потерпілого у прохолодне місце, у тінь, ноги підніміть (при перегріванні судини розширюються і у мозок не надходить достатня кількість крові, що несе поживні речовини, через те людина перебуває у напівпритомному стані. Піднімемо ноги — активізуємо кровообіг), обітріть прохолодною водою, поставте холодний компрес, обдуйте (з допомогою вентилятора, саморобного віяла, рушника), дайте пити, — інструктує Анд­рій Юрас. — Якщо це — тепловий удар, негайно викликайте “швидку”. Збивати температуру парацетамолом або ібупрофеном немає сенсу. При інфекції, запальних процесах організм розігрівається зсередини. При тепловому виснаженні — ззовні. Спрацьовує інший механізм гіпотермії”.

Щоб запобігти тепловому виснаженню і удару, що слідує за ним, необхідно обмежити фізичну активність у спекотні дні (особливо від 11.00 до 16.00) та достатньо пити. Солодкі газовані напої і соки не забезпечать організм необхідною кількістю рідини. Треба пити звичайну воду або сольові розчини, які зазвичай п’ють спортсмени.

На Сейшелах мозок думає, що ми — досі в Україні

Акліматизація виникає не тільки, коли змінюємо часовий пояс, а й коли просто далеко від’їжджаємо від дому, змінюємо обстановку. Не у всіх дітей будуть симптоми акліматизації. Є такі, що легко переносять переліт (переїзд), зміну умов проживання.

Ознаки, які супроводжують акліматизацію: нудота і блювота (лише у дорозі), млявість, апатія, поганий сон, типові симптоми, які нагадують звичайну застуду, ГРВЗ (підвищення температури, закладеність носа, біль у горлі). Проявляються у перші 2-3 дні після від’їзду з дому і минають протягом одного-двох тижнів. Ось чому багато фахівців не рекомендують відпочивати менше двох тижнів, адже сама акліматизація може затягнутися на цей період.

З дітьми до шести місяців далекі мандрівки заборонені. У такому віці малюк не здатний пристосуватися до нових умов. Дитину бажано заздалегідь приготувати до зміни режиму дня. Якщо доведеться міняти часовий пояс, бажано класти її спати на півгодини-годину раніше звичного часу і так само раніше піднімати.

“На новому місці рекомендується дотримуватися звичного розпорядку дня, їсти звичну їжу. Вживання екзотичних, нових продуктів може неприємно закінчитися для дитини, — каже фахівець. — Подбайте, щоб дитина отримала достатню кількість води. Не бажано пити воду з невідомих джерел або з-під крана. Вода має бути бутильована. Зі собою, звісно, кількадесят літрів не візьмеш, тому рад­жу купувати воду у торгових точках.

Акліматизація не є захворюванням, тому лікування — виключно симптоматичне. Коли є температура — допоможе парацетамол або ібупрофен. Закладений ніс можна промивати сольовими розчинами. Проти болю у горлі рекомендується застосовувати ті препарати, на які дитина добре реагує, які порадив лікар та які вже застосовували при цьому симптомі. Якщо є розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, блювота, пронос), варто проконсультуватися з лікарем. У літаку дайте дитині щось пожувати. Відкриється слухова труба. Це допоможе пережити моменти, коли літак набиратиме або знижуватиме висоту”.

Без холодильника їжа «живе» годину-дві

“Симптоми харчового отруєння — нудота, блювота, пронос. Може бути лихоманка і кривавий стілець. Це свідчить про гемоколіт — грізне ускладнення, яке вимагає негайної консультації лікаря. Найчастіше харчові отруєння викликають сальмонела, стафілокок, вірус гепатиту А і кишкова паличка. При високій температурі повітря ці збудники активно розмножуються — через те влітку люди труяться найчастіше, — пояснює педіатр. — Ретельно мийте руки з милом. Мило забезпечує 85% дезінфекції, у той час як вологі антисептичні серветки, рідкі антисептики — до 15%. Тримайте у чистоті посуд. Сиру їжу зберігайте окремо від готової у контейнерах, які щільно закриваються. Не заморожуйте повторно їжу, бо вона втратить усі корисні властивості. Готові страви без холодильника можна зберігати протягом двох годин, а при температурі зовнішнього середовища вище +30°С — до однієї. Якщо отруєння уникнути не вдалося, подбайте про відновлення запасів води в організмі — давайте багато пити. Найкраще — електролітні (сольові) розчини. Якщо їх немає під рукою або дитина відмовляється їх пити, альтернативою стане негазована мінеральна вода або спортивні напої. Якщо сильно болить живіт, блювота виникла більше трьох разів, є кров у калі, лихоманка, яка є свідченням вираженої інтоксикації, хворий втрачав свідомість через інтоксикацію та/або сильне зневоднення, це вимагає звернення до лікаря”.

Збираємо аптечку:

  • антисептики (для дезінфекції ран на випадок порізів, подряпин, опіків), бактерицидні пластирі, анастетики;
  • гідрокортизонова мазь (це — гормональний безрецептурний препарат, який можна використати при вираженому опіку шкіри, який викликає біль, погано гоїться, а також при алергії);
  • електричний (не ртутний) термометр, парацетамол або ібупрофен (на випадок лихоманки);
  • оральні сольові розчини і сорбенти (на випадок харчового отруєння);
  • протиалергічні (антигістамінні) засоби (на випадок алергії, зокрема на укуси комах);
  • сонцезахисні засоби (крем з SPF не менше 30 і окуляри).

Увага! Якщо у дитини на тілі багато родимок, у родині були випадки меланоми, перед тим, як їхати на відпочинок, її треба показати дерматологу. У таких дітей є підвищений ризик розвитку меланоми. Родимки, розташовані на місцях, які піддаються тертю, які важко сховати від сонця, підозрілі невуси підлягають видаленню. Дітям віком до шести місяців перебування під прямими сонячними променями протипоказане.