Алергічний кашель: як з ним боротися

21 Червня 2018 16:52
gazeta.ua

gazeta.ua

При простуді та грипі в горлі дитини виникає роздратування, на яке вона реагує кашлем. Народні засоби лікування такого кашлю відомі: парові інгаляції, мед з лимоном, полоскання горла та рясне пиття. А в аптеці можна купити сироп проти кашлю для лікування дитини практично будь-якого віку. З вологим кашлем борються відхаркувальні засоби, а сироп для дітей від сухого кашлю розріджує мокроту або впливає на кашельний центр.

Алергічний кашель – це специфічна форма бронхіальної астми, що виникає як реакція на алерген – білкову речовину, що викликає надмірну реакцію імунної системи. У дитини дихальні шляхи коротші й вужчі, ніж у дорослого, а їх кровопостачання багатше – тому алергічна реакція викликає швидкий набряк слизової оболонки і дихальну недостатність. Сухий кашель – це кашель, при якому не виділяється мокрота або слиз. Він нерідко виникає у дітей, і турбує молодих мам. Головне питання – викликаний кашель алергією чи ГРВІ, тому що в цих випадках лікування відрізняється.

Алергічний кашель виникає раптово, він приступоподібний, він не супроводжується ознобом і температурою – а ось сильна нежить цілком може бути. Ще на алергічну природу кашлю може вказувати свербіння шкіри та кропив’янка. Також при алергії не буває нічної пітливості, нудоти і відсутності апетиту. І, нарешті, алергічний кашель зникає, коли усунений контакт з алергеном.

При алергічному кашлі сироп від кашлю марний: тут потрібні антигістаміни, для зняття симптомів. Сорбенти призначають для виведення алергену з організму. І, звичайно, потрібно перервати контакт з алергеном. Якщо алерген невідомий, доводиться позбавлятися від усього підозрілого: помаранчеві фрукти, шоколад, горіхи. У групі ризику морепродукти, килими, пір’яні подушки, пухові ковдри, косметика – а інколи і улюблені домашні тварини. Також лікар може провести спеціальну пробу на поширені алергени – але тільки коли напад уже минув.

Джерело: gazeta.ua