Прохолодне обливання зміцнює судини

19 Червня 2018 10:22
Під час магнітних бур лікарі радять нічого не робити — краще перележати / aif.ru

Під час магнітних бур лікарі радять нічого не робити — краще перележати / aif.ru

— Літня спека знесилює організм. Уранці встаю розбита. Ввечері приповзаю додому безсила. Ледь не щодня турбують головні болі, — каже киянка 39-річна Марина КОЛОМІЄЦЬ. — А перед тим як різко похолодало, не могла з ліжка встати. Голову ніби лещатами затисло. Нудило. Мама за­пхала мені кілька таблеток. Я проспала півдня, ніби полегшало.

— Є люди особливо чутливі до перепадів температури, зміни погоди, — розповідає столичний невролог Василь Кучерук, 54 роки. — Залежні від погоди, ніби барометри. Швидше стомлюються, погано почуваються. Мають слабкі й ламкі судини. Вони важче переносять спеку. Від задухи серцевий м’яз гірше забезпечується киснем. Виникають збої в роботі мозку. Зростає ризик спазму судин. А коли кров в’язка — інсультів. Причому трапляються вони як у гіпертоніків, так і гіпотоніків. Таким людям слід контролювати тиск і приймати валеріану чи гліцин. Якомога більше пити фруктові соки, мінералку, воду з лимоном.

Для зміцнення судин і підвищення тонусу лікар радить обливатися прохолодною водою чи приймати контрастний душ. Це розганяє кров. А найголовніше — висипатися, уникати стресів і фізичних перенавантажень. Відмовитися від алкоголю та кави.

— Якщо нічого не допомагає й головний біль не зникає — обстежте судини. Одна пацієнтка скаржилася на головний біль. Потім стала повільно говорити, втратила координацію. Обстежили її. В мозок не надходить достатньо крові, показали результати. Ледь не трапився інсульт. Коли судини голови спазмовані, це видно на МРТ.

Будьте обережними напередодні магнітних бур. При коливанні магнітного поля, уповільнюється капілярний кровотік. Настає кисневе голодування тканин. У такий період кількість інсультів зростає у ­двічі-тричі. Приймайте перед їжею півтаблетки аспірину, щоб запобігти цьому. Він розріджує кров. Спеціального лікування не потрібно. Лікарі радять у такі дні нічого не робити — краще перележати. Захиститися неможливо. Одним людям стає гірше за два-три дні до початку, другим — під час бурі. Третім — за день-два після неї.

20 градусів тепла — найкомфортніша температура повітря для людини. Всі органи та системи працюють злагоджено.

Джерело: gazeta.ua