Херсонські прикордонники нагадали правила напередодні туристичного сезону

29 Травня 2018 11:50

ФОТО REUTERS

З початку року через відсутність або неналежне оформлення документів на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом прикордонники відмовили у пропуску 140 неповнолітнім громадянам України. У зв’язку з наближенням туристичного сезону в ДПСУ нагадали правила перетину адмінмежі громадянами, які не досягли повноліття.

У Херсонському прикордонному загоні зазначають, що громадяни України, які не досягли 16 років, мають право на виїзд із материкової частини України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів і в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які ними уповноважені.

Неповнолітні громадяни України можуть перетинати адмінмежу за наявності паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта і службового паспорта. Крім того, можна використовувати проїзний документ дитини, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, і в його супроводі до закінчення терміну дії таких документів, повідомляють прикордонники.

Виїзд із материкової частини України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з прийомних батьків, батьків-вихователів здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків. Виїзд із материкової частини України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 16-річного віку, після їх усиновлення іноземцями здійснюється в супроводі батьків-усиновлювачів у разі пред’явлення рішення суду про усиновлення або його нотаріально засвідченої копії.

За детальнішою інформацією щодо порядку перетину адмінмежі з ТОТ АР Крим можна звернутися за цілодобовим телефоном гарячої лінії прикордонників: (044) 527-63-63.

Іван АНТИПЕНКО, «День»