У Херсоні з’явилось “сонячне дерево” для зарядки гаджетів

11 Травня 2018 11:26

У Херсоні змонтували і ввели в експлуатацію першу сонячну батарею, від якої жителі міста та його гості зможуть, відпочиваючи тут же на лавочці, заряджати свої смартфони та планшети.

Про розповіла головний спеціаліст управління культури Херсонської міської ради Наталія Литвиненко.

“У Херсоні запрацювало “сонячне дерево” для зарядки гаджетів. Його вартість – 15 тис. гривень, з яких 10 тис. гривень було витрачено на конструкцію “дерева”, а решта – на сонячну батарею та інше обладнання. Гроші виділено з міського бюджету як фінансування за програмою розвитку туризму в місті Херсоні”, – розповіла Литвиненко.

Як вона повідомила, проект реалізовано завдяки ініціативі активних херсонців і спільними зусиллями Британської ради в Україні та Херсонської міської ради.

“Сонячне дерево” знаходиться на вулиці Суворова – головній пішохідній вулиці міста, де відпочивають жителі міста і яку постійно відвідують туристи. “Це Суворова, 8, будинок з атлантами. Зараз там туристичне кафе “Херсон”, навпроти якого ми й встановили даний об’єкт”, – зазначила Литвиненко.

Як вона розповіла, саме це місце було обрано ще з однієї причини: біля туристичного кафе діє відеоспостереження, що певною мірою має убезпечити “сонячне дерево” від можливих зазіхань крадіїв та вандалів.

Литвиненко зазначила, що при потребі потужність сонячної батареї може бути збільшена: “Можна ще одну або й дві “сонячні гілки” додати”.

Що ж до можливості появи в Херсоні нових “сонячних дерев” або ж інших об’єктів застосування сонячної енергії у межах реалізації у місті Програми розвитку туризму, то як розповіла Литвиненко, наразі у планах управління культури – будівництво на міській набережній, куди приїздять дуже багато туристів, електронного туристичного кіоску, що працюватиме на сонячній батареї, де б туристи могли під’єднати свої гаджети до інформаційної системи міста і отримати через свої гаджети потрібні дані.

“Але це – в перспективі”, – сказала Литвиненко.

Джерело: Укрінформ