На Херсонщині відзначали 100-річчя звільнення Криму від російсько-більшовицьких окупантів

26 Квітня 2018 12:56

ridna.ua

22 квітня у селищі Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області на будинку залізничної станції урочисто відкрили меморіальну дошку на честь учасників Кримського походу під проводом полковника армії УНР Петра Болбочана, що у 1918 році увінчався звільненням півострова від російських окупантів. Пам’ятний знак виготовлений коштом благодійного фонду «Героїка».

У заходах взяли участь народний депутат України Ганна Гопко, Представник президента в АР Крим Борис Бабін, керівник БФ «Героїка» Павло Подобєд, координатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда, спеціалісти Українського інституту національної пам’яті, члени Меджлісу кримськотатарського народу, військовослужбовці ЗСУ, місцева громада.

«Ті громадяни, які знають історію, можуть дати відсіч окупанту, яким зарає Російська Федерація. І коли ми згадуємо, як українська армія сто років тому відвоювала Крим, ми повинні більше думати про майбутню перемогу», — зазначила Ганна Гопко.

«Сьогодні ми відзначаємо важливу подію — звільнення Криму від більшовиків групою Петра Болбочана. Новоолексіївка, Чонгар, Джанкой, Сімферополь, Бахчисарай — це все є місця української слави, — говорить представник Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін. — Кожна велика справа починається з чогось маленького. І я щиро сподіваюсь, що в наступні роки нас тут буде більше, і кожного квітня Україна на державному рівні вшановуватиме ці події. Це надзвичайно важливо в умовах сучасної війни для того, щоб ми пам’ятали про славні справи своїх предків. Пам’ять про перемоги народжує наступні перемоги».

Історична довідка

100 років тому, впродовж березня-квітня 1918 року, Армія УНР спільно з союзними їй німецькими та австро-угорськими військами звільнила від більшовиків територію Східної та Південної України. Ці події стали важливим етапом в історії Української революції 1917-1921 років.

10 квітня 1918 військовий міністр УНР Олександр Жуковський таємно наказав генералу Натієву сформувати Кримську групу, яка мала випередити німецькі війська, зайняти півострів та встановити контроль над Чорноморським флотом. У ніч з 20 на 21 квітня Кримська група зосередилася у Новоолексіївці, тим часом авангардні частини наблизилися до передових ворожих позицій на Чонгарському півострові. Вранці 21 квітня ворожі солдати почали мінувати міст, і щоб завадити цьому запорожці відкрили по червоних артилерійський та кулеметний вогонь. Перестрілка тривала весь день. Пізно вночі 20 запорожців, озброєних ручними кулеметами, на чолі з командиром першої сотні болбочанівського полку Петром Зілинським-Содолем на дрезині проскочили замінований міст, відкривши шлях до Криму двом бронепоїздам Семена Лощенка та Павла Шандрука. Увечері 22 квітня запорожці увійшли до Джанкою. Так розпочалось звільнення українцями Криму.

Іван АНТИПЕНКО, «День»