Як забезпечити ОТГ Херсонщини молодими кадрами?

5 Квітня 2018 11:59

Як забезпечити місцеві об’єднані тергромади Херсонщини молодими кадрами? Які створити умови, щоб молодь поверталася додому після отримання вищої освіти?

Про це йшлося на засіданні “круглого столу” на тему: “Перспективи стажування та працевлаштування молоді в громадах”, що відбулося у вівторок в Херсонському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України, повідомляє Укрінформ.

У заході взяли участь представники ОТГ регіону, обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, обласного центру зайнятості, викладачі та студенти херсонських ВИШів.

“При підготовці “круглого столу” я розмовляла з головами громад. Вони говорили про те, що молодь не зацікавлена залишатися в сільській місцевості, а молоді люди, які вступають до університету, не хочуть повертатися. Їх не заохочує навіть безкоштовна вища освіта, після якої їм треба працевлаштуватися в ОТГ: вони на даний момент відмовляються від цього”, – заявила у виступі на засіданні його модератор, експерт з комунікацій Херсонського ЦРМС Анастасія Супрун.

З цього приводу директор Херсонського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Сергій Білорусов зазначив, що на сьогодні актуальним є питання виховання у молоді патріотичності. “Для того, щоб працювати, наприклад, у сільській місцевості, люди мають бути патріотами свого села, селища, міста та країни в цілому”, – сказав Білорусов.

У виступах на засіданні “круглого столу” також зазначалось, що у належному стажуванні студентів в ОТГ, а потім – і в працевлаштуванні там молодих спеціалістів необхідна зацікавленість обох сторін – як самих студентів, ще під час проходження стажування в ОТГ, так і безпосередньо територіальної громади, її керівництва. Необхідно укладати договори, які б унормували практику стажування студентів в ОТГ. Студенти і молоді спеціалісти мають отримувати там необхідний досвід роботи, поступово адаптовуватися до неї, мати можливість реалізовувати в ОТГ свої проекти. Треба пропонувати молодим спеціалістам подальшу перспективу їх роботи в громаді, показувати реальну спроможність громади підтримати цих молодих людей.

Програма “U-LEAD з Європою” фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Херсонський ЦРМС