Херсонці збиратимуть підписи через загрозу знищення Ханського палацу

3 Квітня 2018 10:20

У Херсоні 5 квітня о 15:00 в приміщенні Херсонської обласної  універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара (вул. Героїв Крут, 2) відбудеться захід-акція на підтримку звернення в ЮНЕСКО, через загрозу знищення Ханського палацу-музею в Бахчисараї. Організатором акції виступила благодійна організація «Куреш».  На акцію запрошують усіх бажаючих.

На заході усім учасникам буде надана інформація про так зване «реставрування» Ханського палацу в Бахчисараї окупаційною владою Криму. У кінці акції розпочнеться збір підписів для звернення в ЮНЕСКО, задля збереження культурної спадщини корінного народу Криму – кримських татар.

На сьогоднішній день ситуація з Ханським палацом вкрай критична, оскільки роботи по «реставрації», які проводять окупанти, проходять не належним чином. Будівельники працюють без участі професійних архітекторів та науковців, елементи палацу варварським способом демонтуються та вивозяться. Вже знищені  унікальні елементи даху, а старовинні дерев’яні архітектурні елементи залиті бетоном.

Нагадаємо, що Ханський палац у Бахчисараї є колишньою резиденцією кримських ханів. Це безцінний пам’ятник історії та культури загальносвітового значення.

Ханський палац – не тільки єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури, але й унікальний для Європи цілісний палацовий комплекс близькосхідного цивілізаційного кола.

«Обращение в ЮНЕСКО из-за угрозы уничтожения Ханского дворца»