Весняний авітаміноз: причини та методи лікування

1 Квітня 2018 16:50

Авітаміноз – це недостатній рівень вітамінів в організмі людини. Багато людей думають, що це звичайний стан для людини і нічим не загрожує його здоров’ю, проте ця думка помилкова, адже авітаміноз може дуже згубно позначитися на фізичному здоров’ї. Лікування авітамінозу насамперед зводиться до заповнення вітамінів, за допомогою спеціальних комплексів вітамінів, які можна купити в будь-якій аптеці.

laktiale.com.ua

laktiale.com.ua

Причини авітамінозу:

– однією з найпоширеніших причин авітамінозу у жінок є вагітність;

– у дітей – період їх активного росту і розумового розвитку;

– у літніх людей – внаслідок порушення засвоєння речовин;

– так само всім відомий “весняний” авітаміноз, який виникає в результаті нестачі надходження вітамінів в зимовий період;

– після прийому антибіотиків виникає дисбактеріоз, який в свою чергу призводить до того, що в кишковому тракті не відбувається всмоктування багатьох вітамінів;

– прийом препаратів, які впливають на згортання крові, блокуючи дію деяких вітамінів.

Симптоми

Спочатку авітаміноз буде проявляти себе на шкірних покривах. При нестачі вітамінів А, С, Е, біотину, цинку – шкіра обличчя буде сухою і на ній будуть вугри. При відсутності достатньої кількості вітаміну групи В буде погіршення зорової функції, емоційна нестабільність і втому, а також поява пігментації і запальних елементів на шкірі всього тіла, тріщин на губах.

Про нестачу вітамінів В6, Е, цинку буде говорити поява розтяжок при різкому скиданні ваги, появі карієсу, початком депресії, анемії, може спостерігатися ураження слизових оболонок.

До проблем із зубами, болями в м’язах і суглобах може привести нестача вітаміну D.

Якщо ж у людини часто виникають запаморочення, прискорене серцебиття, загальна слабкість, то це говорить про нестачу В12.

Лікування

Кращим варіантом є профілактика авітамінозу, за допомогою комплексу вітамінних препаратів. Але якщо ви вже зіткнулися з вищепереліченими симптомами, то необхідно заповнювати відсутні вітаміни.

Перед безпосереднім лікуванням необхідно з’ясувати причину авітамінозу. Під час лікування дотримуватися суворої дієти і вживати їжу, багату на антиоксиданти.