В Херсонській області стали активніше платити податок на нерухомість

29 Березня 2018 12:20

На Херсонщині за два місяці року громадяни сплатили до місцевих бюджетів області в чотири рази більше податку на нерухомість, ніж за відповідний минулорічний період.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповіла начальник сектору комунікацій відділу організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області Ірина Сальник.

“На Херсонщині за два місяці 2018 року фізичними особами сплачено до місцевих бюджетів області в чотири рази більше податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, ніж за відповідний період минулого року. Якщо за два місяці 2017 року сума сплаченого громадянами податку на цю нерухомість становила в області 100 тис. гривень, то цього року – вже 400 тис. гривень”, – розповіла Сальник.

За її словами, такого результату вдалося досягти завдяки двом факторам. “По-перше, зросла свідомість громадян щодо сплати податку на нерухомість: люди самі приходять до фіскальної служби, роблять звірки наявної у них нерухомості із даними в реєстрах та вносять до них уточнену інформацію щодо своєї нерухомості. А по-друге, змінилася позиція щодо цього податку у місцевої влади: якщо раніше органи місцевого самоврядування в області приймали нульові ставки оподаткування на наявне у жителів територіальних громад нерухоме майно, то зараз там зрозуміли, що нульові ставки – не в інтересах громади, адже даний податок – це гроші в бюджет громади”, – зазначила Сальник.

Як повідомила начальник сектору комунікацій ГУ ДФС в області, загалом за два місяці року на Херсонщині до місцевих бюджетів області надійшло 9,2 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Із них 8,8 млн гривень сплатили суб’єкти господарювання – юридичні особи. Це в 1,7 раза або на 3,6 млн гривень перевищує їхній минулорічний показник.

“Збільшення суми сплати податку на нерухомість юридичними особами досягнуто, в основному, за рахунок встановлення для них органами місцевого самоврядування більших ставок оподаткування на нерухомість”, – заявила Сальник.

За результатами 2017 року на Херсонщині громадянами, згідно даних обласної фіскальної служби, було сплачено до місцевих бюджетів територіальних громад 6,5 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це більш ніж вдвічі перевищило відповідний показник 2016 року – тоді жителі області сплатили за свою нерухомість 2 млн 970 тис. гривень. Загалом же, у 2017 році до місцевих бюджетів Херсонщини надійшло 42,7 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 19,8 млн гривень більше ніж за 2016 рік. 36,2 млн гривень було сплачено суб’єктами господарювання – юридичними особами.