В МінТОТ розповіли про програми допомоги переселенцям на Херсонщині

28 Лютого 2018 10:33

За словами Представника сектору Міністерства з питань окупованих територій та ВПО України у Херсонській області, найбільше проблем у переселенців з пошуком житла, роботою та оформленням документів.

Окупація Криму та події на Сході України призвели до значного переміщення людей усередині країни. Під час переселення люди стикаються з проблемами у пошуках житла, оформлені документів та працевлаштуванні розповів Представник сектору Міністерства з питань окупованих територій та ВПО України у Херсонській області Денис Чистяков.

«На сьогоднішній день однією із основних проблем є житлове питання. Вказане питання є актуальним для України, оскільки, вона не була готова до такого великого потоку біженців. Він є найбільшим в світі. Взагалі у нас статус ВПО мають близько 1 млн 600 осіб. Наступною проблемою є питання працевлаштування. Проблема ця повязана з тим, що Херсон є аграрним регіоном, а біженці зі Сходу України займали посади на підприємствах виробничих. Внаслідок цього вони в перші роки не знайшли свого застосування у Херсонській області і були вимушені виїхати до інших регіонів», – говорить представник сектору Міністерства з питань окупованих територій та ВПО України у Херсонській області Денис Чистяков.

Тим, хто виїжджаючи не домовився про прихисток з родичами чи друзями одразу ж облаштуватись не просто. Усі труднощі пошуку житла на материковій частині відчув на собі Руслан Ібрагімов. Коли після анексії він приїхав до Херсону з дружиною та маленькою дитиною, доводилося жити на вокзалі. Тоді йому допоміг щасливий випадок. В один з таких днів до нього підійшов представник Громадської Організації Крим SOS і запропонував допомогу. Завдяки підтримці громадської організації і волонтерам чоловік має орендовану однокімнатну квартиру і роботу. Як колись допомогли Руслану, він нині сам допомагає внутрішньо-переміщеним особам, обіймаючи посаду позаштатного радника Міністерства Соціальної Політики України з питань ВПО у Херсонській області.

«Я сам є ВПО з жовтня 2014 року, допомагали мені волонтери, громадські обєднання, але на жаль на сьогоднішній день, дійсно ВПО, отримують допомогу фактично лише від волонтерів та громадських об’єднань. Місцеве самоврядування проблеми ВПО не бачить. А об’єднуватися з волонтерами ніхто не хоче. У тиждень приїжджає з АРК Крим близько 40 ВПО», — говорить Руслан Ібрагімов.

Гуманітарний Центр для ВПО у Херсоні діє з квітня 2015 року. Його було створено як спеціалізоване формування по роботі з ВПО в рамках проекту активізації територіальних громад м. Херсон, для подолання проблем ВПО, який фінансувався Євросоюзом. Проект реалізовувався протягом 2-х років.

Зараз гуманітарний центр продовжує працювати, як підрозділ Центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді та надає всі необхідні послуги для ВПО. Основна робота лежить на плечах працівників саме цього центру, хоча й державні програми для людей, які були вимушені покинути свої домівки, також передбачені. Які саме програми реалізуються на сьогоднішній день розповів Представник сектору Міністерства з питань окупованих територій та ВПО України у Херсонській області Денис Чистяков.

«Сьогодні в Херсонській області діють наступні програми: програма Центру державного фонду сприяння молодіжного житлового будівництва «Доступне житло», є программа будівництва на селі, крім того, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій наприкінці минулого року було отримано субвенцію, яка в подальшому направлена на Донецьку та Луганську області з метою поліпшення житлових умов ВПО із зазначених регіонів. Це пов’язано з тим, що у вказаних регіонах проживає найбільша кількість ВПО. Якщо брати загальну кількість біля 1 млн. 600 тисяч по Україні, то в Донецькій та Луганській проживає біля 800 тисяч осіб. Міністерством з питань тимчасово окупованих територій проводяться перемовини з німецьким банком KFW, який передбачає фінансування певних державних житлових програм, для забезпечення житлових питань ВПО. На території Херсонської області реалізуються програми таких міжнародних організацій, як МОМ, це міжнародна організація міграції, та USAID, які направлені на розвиток підприємницької діяльності, саме серед вказаної категорії населення», – Денис Чистяков.

Виїхавши з окупованих міст люди мають одразу ж звернутися до міської ради з заявою про необхідність отримання житла, після чого спеціальна комісія має прийняти рішення по цим особам. Зазвичай процедура займає від 2 до 4 тижнів. Після цього вони можуть отримати спальне місце в гуртожитках. Соціально незахищені верстви населення можуть отримати житло за прискореною процедурою. Станом на лютий цього року на Херсонщині зареєстровано 13 822 переселенця.