НПП «Нижньодніпровський»: результати природоохоронної роботи за 2017 рік

14 Лютого 2018 08:01

ФОТО GLAVNY.TV

В адміністрації Національного природного парку «Нижньодніпровський», що на Херсонщині, розповіли про результати природоохоронної роботи протягом минулого 2017 року. Про це повідомляє сайт Нацпарку. «Попри досить вагомі складнощі, інспекторами всіх п’яти відділів служби охорони Нацпарку з лютого до грудня 2017 року виявлено 230 правопорушень. Складено 192 протоколи про вилучення предметів і знарядь незаконного використання природних ресурсів. Обраховано збитків на загальну суму 332 тис. гривень. Передано до суду 42 матеріали про адміністративні правопорушення», — повідомляють у Нацпарку.

Разом з тим, природоохоронці констатують низку проблем у роботі. Упродовж двох років існування в Нацпарку досі немає власного водного транспорту. Його доводиться орендувати. «Хоча і Міністерство екології, і обласна рада добре розуміють, що запорука якісної охорони на воді — це насамперед сучасний водний транспорт», — коментують у відомстві. Попри це, за минулий 2017 рік працівники охорони Нацпарку виявили понад 53 тисячі метрів браконьєрських сіток, а загалом — понад 1398 одиниць незаконних знарядь вилову живих біоресурсів.

«В ухваленому Верховною Радою України держбюджеті на 2018 рік фінансування національних парків не тільки не посилено, а навіть скорочено порівняно з попереднім 2017 роком. Як працювати за таких умов постійного мегадефіциту найважливіших статей, зокрема паливного ресурсу, — задача з багатьма невідомими», — відзначають у НПП «Нижньодніпровський».

ДОВІДКА «Дня»

Національний природний парк «Нижньодніпровський» створений указом Президента України від 24 листопада 2015 року. Парк розташований на території Бериславського, Білозерського, Голопристанського та Олешківського районів, міст Херсона та Нової Каховки і охоплює 80 тисяч гектарів. Парк створено заради збереження, відтворення й ефективного використання природних комплексів та об’єктів дельти річки Дніпро — як один із найцінніших природних заплавно-літоральних комплексів у Європі.

Іван АНТИПЕНКО, «День»