Герої не вмирають. Артем Скупейко

9 Лютого 2018 13:50

ФОТО З «ФЕЙСБУК»-СТОРІНКИ АРТЕМА СКУПЕЙКА

30 січня в Донецькій області від кулі снайпера загинув морський піхотинець Артем Скупейко.

Щодня українці дізнаються про нові обстріли і населені пункти на Донбасі, де не затихає зброя. І щодня ми чуємо головну цифру — поранені, загиблі. 30 січня прес-центр штабу АТО повідомив: понад добу на лінії зіткнення тривав режим припинення вогню, проте повного дотримання перемир’я сьогодні досягти не вдалося. В обідню пору російсько-окупаційні угрупування відновили вогневі провокації та порушили режим тиші. На Донецькому напрямку з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї противник вів вогонь по наших позиціях біля Водяного на Приазов’ї. На жаль, унаслідок ворожого обстрілу загинув військовослужбовець сил АТО.

Цим єдиним загиблим у той день українським захисником був Артем Скупейко із смт Горностаївка Херсонської області. Хлопцеві було 22 роки. У Херсонському обласному військкоматі повідомили, що старший матрос військової частини А2802 Артем Скупейко загинув під час виконання бойових завдань в районі населеного пункту Талаківка Донецької області від кулі ворожого снайпера. Артем був морським піхотинцем 36-ї окремої бригади. Вдома на нього чекали мама і маленька сестра Єлизавета.

Як розповіли «Дню» товариші Артема по службі, він був справжнім військовим. Як кажуть, за покликанням. 2012 року Артем закінчив Горностаївську школу №2, а з 2013-го до 2015 року проходив строкову військову службу. Потім, не вагаючись, підписав контракт і продовжив службу вже у морській піхоті. За час проходження служби Артем Скупейко був нагороджений відзнаками Президента України «За оборону Маріуполя», «За участь в Антитерористичної операції». Представлений до нагороди орденом «За мужність ІІІ ступеня» (посмертно).

Нам вдалося поспілкуватися з капеланом 36-ї бригади Андрієм Зелінським, який знав Артема особисто. Так сталося, що саме під час розмови отець Андрій разом з товаришами Артема по службі транспортував його тіло на Херсонщину. Тож, як сказав священик, це не тільки його згадка про Артема, а й бойових друзів.

«Ми познайомилися з Артемом, коли він тільки прийшов до бригади. Він був дуже молодим, але виглядав надзвичайно рішучим. Та разом з тим, він був неконфліктною людиною. Друзі кажуть, що завжди був готовий підтримати, виручити, — говорить о. Андрій. — Особисто мене вражала його життєрадісність, мотивованість. Коли ми говорили про службу, він висловлював дуже зрілі думки. «Захищати» — це слово дуже переконливо лунало з його вуст. У нього завжди було усміхнене обличчя, я казав: усмішка, як у сонця. З військом я пов’язаний уже 11 років. І, знаєте, є люди, які запалюють, «роблять погоду». Здається, такі люди будуть завжди. Мені зараз складно думати, як може вимкнутись ця усмішка. В таких молодих і водночас зрілих, як Артем, я бачу Україну майбутнього. Артем загинув як справжній воїн, на бойовому чергуванні. Це те, про що можуть навіть мріяти деякі люди, які живуть такими переконаннями. Це велика втрата для нас».

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон