На що Херсонська міська рада збирається витратити 143 млн гривень вільних залишків

2 Лютого 2018 11:12

На найближчому пленарному засіданні сесії Херсонської міської ради 23 лютого депутати розглянуть проект рішення «Про зміни до міського бюджету на 2018 рік». Відповідний документ опубліковано на сайті ради. Депутати планують розподілити 143,7 млн гривень вільних залишків із бюджету минулого року та перевиконання поточного бюджету за І квартал. Документ ще обговорюватимуть на депутатських комісіях. «День» підрахував, які галузі міського господарства Херсона найбільше планують підтримати депутати.

Рівно 50 млн гривень планується виділити на співфінансування будівництва шляхопроводу по просп. Адмірала Сенявіна — вул. Залаегерсег. Плюс 499 тис. гривень на сам проект будівництва. Цей інфраструктурний об’єкт покликаний з’єднати дві частини міста (мікрорайон Таврійський і ХБК), де проживає понад 100 тисяч мешканців, а по суті — дві частини міста, переїзд між якими наразі здійснюється через залізничні колії, що ускладнює рух і створює затори. Будівництво шляхопроводу обговорюється в місті кількадесят років. Починали його у 2012 році, але згодом будівництво «заморозилось». Вартість нового проекту, згідно з порталом публічних закупівель ProZorro, становить 357, 6 млн гривень. Понад 225 млн гривень обіцяють із державного фонду регіонального розвитку, ще 142 млн гривень — кошти місцевих бюджетів. Генпідрядником будівництва стало ПРаТ «Укратоменергобуд».

Ще 19,1 млн гривень з міського бюджету депутати планують додати до фінансування МКП «Херсонелектротранс» у вигляді компенсаційних виплат за пільговий проїзд електротранспортом окремим категоріям громадян. Відшкодування вартості проїзду пільговиків у тролейбусах завжди викликає бурхливу дискусію серед депутатів. Цього разу сума доволі значна, тож можна очікувати на гострі дебати в сесійній залі щодо цього пункту.

Майже 16 млн гривень депутати можуть виділити на фінансування медицини. Зокрема, 9 млн гривень — на медикаменти для закладів охорони здоров’я (для надання ургентної допомоги, тромболітики, кардіостимулятори, стенти, кисень, безкоштовні обстеження, на недоношених новороджених) та 6,9 млн гривень на придбання рентген-апарату для міської лікарні ім. О.С. Лучанського.

Значну частину коштів із міського бюджету депутати планують додати на утримання комунальних підприємств. Зокрема, на 4,4 млн гривень можуть збільшити фінансування КП «Парки Херсона», на яке минулого року часто скаржились городяни (щодо незадовільного прибирання сміття, покосу трави тощо). Ще 6,8 млн гривень додадуть КП «Херсонміськсвітло». Щодо останнього, то чи не найпомітнішими змінами для всіх херсонців стало збільшення вуличного освітлення. У цьому напрямку міська влада діє послідовно і на 2018 рік планується вдосконалювати цю сферу за рахунок встановлення економних ліхтарів та збільшення світлоточок.  Також планується збільшення видатків на КП «Херсонтеплоенерго» (5,8 млн грн підуть переважно на заборгованість по заробітній платі та податки).

Частина вільних залишків може піти на транспортну і дорожню інфраструктуру через підтримку комунальних підприємств. На КП «Херсонський комунальний транспортний сервіс» для відкриття навігації збираються виділити 1,29 млн грн, на КП «Міське дорожнє управління» та КП «Дорожник» — 1,2 млн грн та ще 2,8 млн грн на КУ «Диспетчерська служба автоматизованого контролю за роботою транспорту». Разом з тим, порівняно незначні кошти плануються додатково на підтримку культури, молоді та спорту. Всього — орієнтовно 1,1 млн гривень.

Іван АНТИПЕНКО, «День»