Херсонська міська рада прийняла програму протидії туберкульозу

31 Січня 2018 13:33

Наприкінці минулого року Херсонська міська рада прийняла програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2018—2020 роки, розроблену управлінням охорони здоров’я міської ради. В документі оприлюднена невтішна статистика.

У Херсонській міській протитуберкульозній поліклініці нам підтвердили, що у 2016 році захворюваність на туберкульоз у Херсоні становила 73,6 випадка на 100 тисяч населення, тоді як в середньому по країні цей показник становить 54,7 випадка на 100 тисяч. За словами головного лікаря поліклініки Віктора ФОМІНА, захворюваність на туберкульоз має тенденцію до збільшення серед дитячого населення, що обумовлено проблемами первинної специфічної профілактики туберкульозу в умовах відсутності вакцини БЦЖ. Однією з проблем у контролі за туберкульозом є постійне збільшення захворюваності та смертності від поєднаної інфекції туберкульоз/ВІЛ, оскільки з кожним роком збільшується кількість людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, говорить Віктор Фомін.

«Порівняно з 2016 роком, у 2017-му захворюваність на туберкульоз у Херсоні зменшилась на 5,7%, але є тенденція до зростання. У минулому році ми взяли на облік 227 хворих, з яких 147 мають заразну форму. Це дуже погано, адже кожен такий хворий може інфікувати близько 15 осіб. І ці люди серед нас, — коментує Віктор Фомін. — Окремо відзначу проблему з дитячою і підлітковою захворюваністю. Минулого року захворіло 12 дітей, 6 із яких мають заразну форму. Чому така ситуація? Передусім тому, що більшість хворих (дорослих. — Ред.), які мають хіміорезистентний, тобто стійкий туберкульоз, не проходять повний курс лікування. А він може тривати до двох років. Річ у тім, що ці люди часто ведуть асоціальний спосіб життя: зловживають алкоголем, вживають наркотики. Тобто вони самі не хочуть лікуватися, але наражають на небезпеку інших. Чимало хворих перебувають у місцях позбавлення волі або щойно вийшли з них. Тому в боротьбі з туберкульозом важливими є не лише медичні заходи, але й соціальні. Проблема давно вийшла за рамки медичної галузі».

Протягом 2018—2020 року з міського бюджету Херсона планується витратити 28,7 млн гривень на боротьбу з туберкульозом. Згідно з програмою, більшість коштів піде на проведення туберкулінодіагностики дітям і підліткам (реакція Манту) — майже 7 млн гривень за три роки. Також планується придбання цифрових рентгендіагностичних апаратів для 5 міських поліклінік, придбання цифрового флюорографічного апарата, нових мікроскопів. Кошти нададуть і на соцпідтримку хворих на туберкульоз та ВІЛ-інфікованих у вигляді наборів продуктів харчування та лабораторні дослідження мікроскопії мазка мокротиння.

«З досвіду можу сказати: коли до проблеми підходять серйозно, вона поступово вирішується. Думаю, ці заходи допоможуть стабілізувати рівень захворюваності на туберкульоз, знизити рівень смертності від хвороби та своєчасно її виявляти, — говорить Віктор Фомін. — Окремо ми очікуємо стабілізацію поставок вакцини БЦЖ, з якою були проблеми у 2015 і 2016 роках. Також необхідне оновлення і матеріально-технічної бази лікарень».

Іван АНТИПЕНКО, «День»