Прогулянка на байдарці Нижньодніпровськими плавнями

15 Січня 2018 08:01

Нині основна частина незатоплених плавнів збереглася на Херсонщині, на Нижньому Дніпрі: від Каховської греблі до Дніпровського лиману

Якщо ви хочете провести вихідні не на дивані або приїхали на Херсонщину відпочивати, є один чудовий варіант – прогулянка на байдарці Дніпровськими плавнями.

Загалом плавні, тобто заболочені ділянки Дніпра, де русло річки розбивається на рукави, що розділяють заплавні острови, є унікальною екосистемою. Заплави Дніпра утворилися в у період останнього зледеніння — 20-25 тисяч років тому. Деякі вчені та дослідники вважають, що плавні спочатку простягалися від Києва і аж до Дніпровського лиману. Сприятливі природні умови та заплутані лабіринти проток дозволяли нашим предкам ховатися від ворогів. Саме так поступово і виникали укріплені козацькі поселення — січі.

Одначе вже у наші часи, за радянської влади, під час створення з 1932 по 1975 роки каскаду гідроелектростанцій більшу частину плавнів було затоплено – разом з первісною природою, островами, озерами та десятками людських поселень. Саме так, затоплений Каховським водосховищем, зник під його водами один із найбільших масивів плавнів — Великий Луг. Сьогодні основна частина незатоплених плавнів збереглася на Херсонщині, на Нижньому Дніпрі: від Каховської греблі до Дніпровського лиману.

Прогулянки на байдарках Нижньодніпровськими плавнями – доступний фінансово і безпечний відпочинок, навіть якщо ви невпевнено почуваєтесь на воді чи бачите байдарку вперше в житті. Вибрати можна годинну або навіть кількаденну прогулянку. Вражень буде багато – це кореспондент Укрінформу відчув на собі. До речі, прогулянки на байдарках популярні серед місцевої політичної еліти – і депутати, і керівники облдержадміністрації залюбки постять у соцмережах фотографії з такого активного відпочинку.

Почнемо з того, що природа у Дніпровських плавнях унікальна. Недарма у 2015 році завдяки зусиллям місцевої влади та громадськості Указом Президента України було створено Національний природний парк «Нижньодніпровський». Він має площу 80 тис. 177,8 га, і охоплює територію Ніжньодніпровських плавнів уздовж Дніпра від міста Нова Каховка до Дніпровського лиману. За інформацією херсонських вчених, на цій території існує 71 вид тварин та 32 види рослин, які включені до Європейського та Світового Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи та Червоної книги України, а також 12 рідкісних типів рослинності, занесених до Зеленої книги України.

Побачити червонокнижних тварин і рослини, зробити унікальні селфі і гарні фотографії та відео, а ще насолодитися чистим повітрям і тишею – хіба цього мало?

– Ми з братом почали з того, що кожного ранку каталися самі, нам це подобалось, і потім почали кликати своїх друзів, а ті – своїх друзів. Потім вже катали не ми, а наші гіди-інструктори, – розповідає Олексій Білецький, один із братів Білецьких, засновників ХерсON ФЕСТУ, туристичної кав’ярні та Центру туризму і пригод ХерсON.

За його словами, прогулянка плавнями на байдарці під силу і доступна кожному. «Коли я вперше сів на байдарку, це було важко, бо то був досить довгий маршрут – з Херсона до міста Олешки і назад, і він зайняв майже цілий день. Ми розробили багато маршрутів від 1,5 години і до 6 годин і навіть на кілька днів з ночівлею. Тобто, кожен може обрати маршрут на свою силу і витривалість. Байдарки у нас не спортивні, на них може сісти будь-хто без особливої підготовки. Моя п’ятирічна племінниця одразу ж взялася за весло. Всім туристам видають рятувальні жилети, плюс байдарка плавуча, стійка», – повідомив Олексій Білецький.

Як він зазначив, у плавнях приємно погуляти навіть у літню спеку. Тут чудові краєвиди, багато рослин, тварин. Мало хто і з херсонців знає, що у нас пелікани мешкають, а їх під час таких прогулянок можна побачити. За останні три роки дуже зросла чисельність бобрів і черепах.

– Дехто пов’язує це з тим, що менше скидає воду Каховська ГЕС, а дехто – з тим, що менше почали давати води у Північно-Кримський канал, і течія Дніпра зросла. Не знаю, де правда, але черепах дуже багато, – констатує Олексій Білецький.

– Прогулянки на байдарці стають усе більш популярними, – розповідає господар Клубу корисного відпочинку “Green Terra” Антон Лисенко. – Починаючи з травня і до листопада херсонці та гості Херсонщини можуть провести час активно разом із друзями, родиною або колегами. Для цього існують пропозиції організації пікніків, свят і тренінгів для корпорацій. У вартість прогулянок на байдарках у вихідний день входять усі послуги, пов’язані з трансфером, обладнанням і супроводженням та приємний бонус – власноруч зібраний трав’яний чай». Така прогулянка може тривати годину, а можна організувати кілька днів туристичної мандрівки річкою.

Як він зазначив, гостям, які вперше випробовують такий вид відпочинку, рекомендують розраховувати свої сили і планувати прогулянку не більше 2-х годин. Це справді сімейний вид відпочинку, тому дітлахи від 4-х років можуть кататись разом із батьками, а з 7 років – самостійно керувати байдаркою, – каже Антон Лисенко.

Валерій Староселець, Херсон
Фото зі сторінки НПП «Нижньодніпровський» у Фейсбук та сайту «ХерсON»
Джерело: Укрінформ