Цьогоріч на Херсонщині зібрали понад половину українського врожаю рису

19 Грудня 2017 08:08

У Херсонській області завершився збір урожаю рису. Цьогоріч зібрано 45 тис. тонн цієї культури з середньою врожайністю 57 центнерів з гектара. Загалом по Україні вал рису склав 70 тис. тонн, отже, частка Херсонщини становить 64%. Про це заявив директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр ПАЛИВОДА.

«Традиційно найбільші рисові площі розташовані у Скадовському й Каланчацькому районах. Також на Херсонщині активно вивчається і впроваджується технологія вирощування рису на крапельному зрошенні, який є більш екологічним, ніж у чеках. Щорічно додаються підприємства, які вирощують рис за цією технологією», — написав Паливода на своїй сторінці у Facebook.

За словами чиновника, наразі вирощування рису залишається не повністю заповненою нішею і як мінімум найближчі п’ять-вісім років перенасичення в цій галузі не очікується. За даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, Херсонщина та Одещина разом забезпечують Україну рисом тільки на 30% від потреб. До анексії Криму Росією внутрішній ринок був насичений власним рисом на 70%. Тому рис залишається високорентабельною і затребуваною культурою, на яку звертають увагу дедалі більше місцевих аграріїв. Нагадаємо, на Херсонщині діє єдина в Україні, спеціалізована на культурі рису, провідна науково-дослідна установа — Інститут рису Національної академії аграрних наук України.

«Наразі у Херсонщини є всі можливості, щоб вийти з рисом на світовий рівень. Цього року наша область уже експортувала 107 тонн рису в країни Азії та Європи. Я сподіваюся, що незабаром рис стане брендовою культурою Херсонщини, як кавун, цибуля чи томат», — каже Олександр Паливода.

Іван АНТИПЕНКО, «День»