ВРУ спростила надання дозволів на мовлення українських телеканалів на Херсонщині

14 Грудня 2017 08:20

ФОТО WIKIMAPIA.ORG

Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроект №6565 «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України». Згідно з законом, надання дозволів на тимчасове мовлення стало повноваженням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Такі дозволи надаватимуться Нацрадою шляхом прийняття відповідних рішень.

«Всі три роки війни тимчасові дозволи для телеканалів і радіостанцій надавалися Національною радою в погодженні з Міністерством інформаційної політики тільки в зоні проведення АТО. Законопроект, який ініціювали Нацрада і МІП, що був доопрацьований і внесений в парламент Комітетом ВР з питань свободи слова і інформаційної політики, ввів цю практику в правове поле і значно розширив його застосування — на південні райони Херсонщини, — коментує член Нацради Сергій Костинський. — Тепер, замість проведення конкурсів, автоматично надаватимемо дозволи на мовлення в Генічеську, Чонгарі, Чаплинці і Каланчаку з метою мовлення на територію Криму. Українські мовники будуть отримувати частоти для радіо- і телевізійного мовлення на підставі лише заяв».

За словами Костинського раніше процедура отримання дозволів на мовлення на Херсонщині займала близько трьох місяців, передбачала збір багатьох документів і сплату ліцензійного збору у розмірі 50 тисяч грн. Новий закон відміняє цю процедуру. Згідно з законом, прорахунок частот для тимчасового мовлення і надання відповідних висновків здійснюватиме на безоплатній основі «Український державний центр радіочастот» на замовлення Нацради.

Нагадаємо, на сьогодні завдяки телевежі в Чонгарі на північній частині окупованого Росією Криму в цифровому форматі Т2 транслюються Чорноморська телерадіокомпанія, UA:Крим, телеканал ICTV, «5 канал» та телеканал «Прямий». Також кримчанам доступне мовлення «Українського радіо», радіостанція «Meydan», «Радіо Крим.Реалії» та «Херсон ФМ».

Іван АНТИПЕНКО, «День»