До уваги херсонських старшокласників! Запрацювали нові правила для абітурієнтів

6 Грудня 2017 08:01

ukrainians.today

Набули чинності умови вступу до вищих навчальних закладів на 2018 рік.

Про це повідомляється на сайті Міністерства освіти та науки.

“Фіксований перелік конкурсних предметів, ЗНО на магістратуру з «Права» та «Міжнародного права», 7 заяв на бюджет та 150 балів на лікарські спеціальності – ці та інші новації чекають вступників 2018-го. Вони передбачені Умовами прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2018 році, які вже пройшли реєстрацію в Міністерстві юстиції”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, наступного року для вступу після 11 класів на бакалавра чи магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань два конкурсні предмети будуть фіксованими. Третій вступник зможе обрати з двох альтернативних варіантів. Перелік предметів доступний на сайті Міністерства освіти та науки.

Документ також містить список спеціальностей, з яких замість творчих конкурсів проводитимуться творчі заліки – нова форма вступного випробування. Це буде етап доконкурсного відбору, під час якого вступники заздалегідь отримають можливість підтвердити свої творчі здібності. За його підсумками вони зможуть взяти участь у конкурсі на основі ЗНО. Творчі заліки виші можуть проводити вже з 1 лютого 2018 року й до 26 липня.

Окрім результатів ЗНО 2018-го, вступники також зможуть використати результати 2017 та 2016 років з усіх предметів, окрім іноземних мов. Це пов’язано зі зміною формату проведення тестування з іноземних мов у 2018-му. Зокрема, на ЗНО з англійської, іспанської, німецької та французької мов тести включатимуть аудіювання і матимуть 2 рівні складності – академічний і профільний.

Ще одна зміна – кількість заяв, які зможе подавати вступник 2018 року на місця державного та регіонального замовлення. Кількість заяв зменшена з 9 до 7, а подавати їх можна буде не більш ніж на 4 спеціальності (як і цього року). Подання заяв на контракт не обмежується.

Для вступу на окремі медичні спеціальності встановлено мінімальну кількість балів з біології, хімії або математики. Вона становитиме 150 балів і стосуватиметься спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія».

В Умовах прийому на 2018-й залишилися цьогорічні коефіцієнти – регіональний, сільський, галузевий, однак були дещо змінені їх величини. Так, регіональний коефіцієнт для вишів Києва буде 1, для ВНЗ у Донецькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях, переміщених закладів вищої освіти – 1,04 і в інших випадках – 1,02.

Сільський коефіцієнт (СК) збільшено для вступників на аграрні спеціальності – для них він становитиме 1,05. На інші спеціальності СК дорівнюватиме 1,02. Ним зможуть скористатися вступники, які зареєстровані у селах не менше двох років до дня завершення подачі заяв про вступ та які здобули повну загальну середню освіту у закладах освіти, що знаходяться на території сіл, у рік вступу.

Галузевий коефіцієнт становитиме 1,02 і, на відміну від 2017 року, поширюватиметься також на заяви з другою пріоритетністю.

Також у 2018 році обов’язкове єдине фахове вступне випробування  за технологією ЗНО складатимуть вступники на магістратуру не лише на спеціальність «Право», а й на «Міжнародне право». Також проводитиметься експеримент для вступу за результатами єдиного вступного іспиту з іноземних мов за технологією ЗНО на спеціальності галузей знань: «Гуманітарні науки» (крім спеціальності 035 «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Сфера обслуговування» та  «Міжнародні відносини».

Джерело: Укрінформ