У Херсоні триває адвокаційна кампанія за створення кризового центру для постраждалих від конфліктів у сім’ї

30 листопадаа 2017 11:41

29 листопада, перед пленарним засіданням сесії Херсонської міської ради, біля будівлі міськвиконкому відбулася громадська акція з підтримки створення в місті Кризового центру для жінок, постраждалих від насильства в сім’ї. Акція стала однією з більш ніж 30 заходів, які відбуваються в Херсоні до щорічної міжнародної кампанії «16 днів проти насильства» (25 листопада — 10 грудня). Цими днями низка громадських організацій проведуть серію тренінгів, лекцій, дебатів, виставок, вуличних акцій, перформансів, під час яких підніматимуть тему насилля, реабілітації, психологічної допомоги тощо.

Головний акцент кампанії в Херсоні робиться саме на створенні кризового центру. Херсон залишається одним із небагатьох міст в Україні, де немає безпечного притулку для жінок, у якому можна було б отримати психологічну, юридичну та соціальну допомогу всім, хто цього потребує.

Згідно зі статистикою органів Національної поліції з протидії насильству в сім’ї, протягом 10 місяців 2017 року, в Херсоні зареєстровано 3277 заяв про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з насильством у сім’ї. 75 із них подані дітьми. Досудове розслідування розпочато лише по 415 випадках. Водночас жодної (!) жертви насильства в сім’ї не направлено до реабілітаційних установ, так само як і жодна особа, яка вчинила насильство, не проходить корекційну програму у спеціалізованих центрах.

13 жовтня в Херсоні було проведено громадські слухання, на яких майже 100 присутніх проголосували за створення кризового центру та ухвалили відповідну резолюцію-звернення до депутатів міської ради. За словами заступника директора Херсонського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Богдана РУДЕНКА, адвокаційна кампанія за створення Центру триває вже півроку. Питання застрягло на розгляді в профільній комісії міськради. «За цей час жоден із депутатів цієї комісії не сказав мені, що він проти Центру. Але й відчутної допомоги ми не отримали, — коментує Богдан Руденко. — Питання кілька разів відкладали: то через зауваження до статуту, які ми узгодили, то через кворум, то через «більш важливі питання». Але без рішення профільної комісії рішення не може йти до інших комісій».

«Разом із громадськими організаціями, які займаються цією проблемою, ми знайшли приміщення та фінансування від міжнародної організації на його ремонт та перший час існування, — продовжує Богдан Руденко. — Від міської ради потрібне створення комунального закладу і виділення коштів на подальшу діяльність у сумі близько 800 тисяч грн на рік. У нас є всі обрахунки на витрати і заходи. Під час найближчої сесії ми ще раз актуалізуємо це питання: роздаватимемо матеріали з актуальною статистикою про насильство в сім’ї та резолюцію громадських слухань. Також попросимо тих депутатів, які підтримують створення Центру, встати і заявити про це публічно».

Іван АНТИПЕНКО, «День»