У Херсонському театрі ім. М. Куліша представили виставу за п’єсою Олександра Ірванця

29 листопадаа 2017 08:08

Фото Івана Антипенка

В експериментальній лабораторії режисера Сергія Павлюка на сцені «Під колом» Херсонського обласного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша показали моновиставу «Зрада» за твором українського письменника Олександра Ірванця «Маленька п’єса про зраду для однієї актриси». На першу постановку цього твору на професійній сцені України завітав і сам автор. Раніше цю п’єсу ставила недержавна харківська театр-студія «Арабески», а у Філадельфії «Маленьку п’єсу про зраду…» показували у театрі Walnut Theater.

У п’єсі йдеться про історію дівчини, яка живе у тоталітарному суспільстві з відповідними атрибутами: внутрішніми політичними інтригами і дуже сильними спецслужбами, частиною яких і виявляється головна героїня. Цю роль виконала молода акторка Владислава Коваль. З майже годинної телефонної розмови героїні ми дізнаємося, що під час протестів проти влади дівчина нібито отримала інвалідність і прикута до візка. Її кидає коханий, зраджує подруга. Але всі її емоції та страждання — тонка гра, фіналом якої є здача її хлопця в руки спецслужб…

Олександр Ірванець схвально відгукнувся на творче переосмислення його твору і гру Владислави Коваль. За словами режисера Сергія Павлюка, сцена «Під колом» (тобто під головною сценою театру) є справжнім випробуванням майстерності молодих акторів. Тут, у невеликому технічному приміщенні, театрали обладнали майданчик на кількадесят місць для невеликих моновистав, де у безпосередній близькості з глядачами (всього кілька метрів) молоді актори вдосконалюють свій талант. На сцені «під колом» вже показали близько 10 вистав: «Будинок на кордоні», «Мені б у небо», «Остання Сюїта» Get Happy та інші.

Іван АНТИПЕНКО, «День»