У Херсоні презентували “Переселенську блуканину”

28 листопадаа 2017 16:34

28 листопада у Херсоні Програма “Радник з питань ВПО” презентувала навчальну гру “Переселенська блуканина”. Запрошені активісти з громадськості взяли участь у заході та у процесі навчальної гри спробували зрозуміти проблеми переселенців з непідконтрольних територій.

“У нашому суспільстві досі не вистачає обізнаності з проблемами переселенців. Можливо, через те, що люди не уявляють із чим їм доводиться зіткнутися. Гра дає можливість пожити чужим життям з усіма складними, а іноді й абсурдними подіями, які доводиться переживати переселенцям, – це унікальний досвід”, – наголошує співавтор гри, менеджер Програми “Радник з питань ВПО” Валерія Вершиніна.

Гра “Переселенська блуканина” вже викликала неабияке пожвавлення в українському медіапросторі. Її мета – доступно розповісти широкому загалу українців про труднощі переселенців на шляху до нової домівки, привернути увагу до порушення їх прав та проблеми інтеграції цієї категорії громадян України.

Учасники заходу змогли крок за кроком в ігровому форматі пройти шлях внутрішньо-переміщеної особи: від ухвалення рішення про переселення до моменту, коли людина повністю пристосувалась до життя у новому середовищі. Ці кроки – не метафора: на масштабованому ігровому полі 3х2 м на гравців чекали проблеми та сценарії з реального життя.

Головна особливість “Переселенської блуканини” – її сценарій, розроблений спільно з переселенцями. Усього у сценарії 76 ситуацій, які описують буденні події життя ВПО. Кожна ситуація реальна і спрямована на сторонню проблемі переселенців людину.

Гру створено при фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні у рамках проекту “Подолання соціальних наслідків конфлікту на Донбасі та незаконної анексії Криму за допомогою державних структур в Україні та громадянського сус пільства”, який реалізовує канадська неурядова організація Stabilization Support Services.