У Херсоні представлено результати роботи пілоту «Сталість ВІЛ-послуг»

21 листопадаа 2017 16:37

21 листопада у Херсоні відбулася підсумкова конференція стосовно результатів пілоту «Сталість ВІЛ-послуг»,під час якої представлено результати із побудови моделі сталого надання ВІЛ-послуг у місті Херсоні та сплановано поширення цього досвіду  у Херсонській області.

Пілот «Сталість ВІЛ-послуг» реалізовано в місті Херсоні за підтримки Херсонської обласної державної адміністрації, Херсонської міської ради та Херсонської міської громадської організації «Асоціація 21 століття». ПроектUSAID«Реформа ВІЛ-послуг у дії» надавав технічну підтримку реалізації пілоту з квітня 2016 року по вересень 2017 року.

Керівник пілоту Ярослав Зятюк відзначив: «У квітні 2016 року ми підписали Меморандум про взаємодію із Департаментом охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації та Херсонською міськрадою. Наша мета була доволі ясна – побудувати стійку модель надання людям з ВІЛ тих послуг, яких вони потребують. Ми розуміли, що створення такої системи  допоможе лікарям більше відповідати потребам пацієнтів, які стикнулися з проблемою ВІЛ-інфекції. В результаті ми зможемо локалізувати епідемію ВІЛ/СНІДу у регіоні. Про те, чи все нам вдалося – судити тільки херсонцям. Але хочеться вірити, що ми до цього максимально наблизилися».

За час впровадження пілотного проекту в місті було вдосконалено порядок консультування і тестування на ВІЛ двома швидким тестами на первинному рівні медичної допомоги -сімейними лікарями/терапевтами міських закладів.Зміна підходів до тестування на ВІЛ у семи закладах охорони здоров’я  Херсону дозволила саме сімейним лікарям виявити нові випадки інфікування ВІЛ. Наприклад,  з квітня по вересень 2017 року сімейні лікарі виявили 102 таких випадки, що складає 5,4% позитивних результатів з кількості протестованих.

У трьох поліклініках центральних міських лікарень ініційовано запровадження послуги ведення випадків ВІЛ на базі кабінетів інфекційних захворювань. Це дозволило  з квітня по вересень 2017 року 23-м новим пацієнтам розпочати лікування  ВІЛ антиретровірусною терапією (АРТ).

Експерти пілоту дослідили різні моделі надання замісної підтримувальної терапії, у тому числі рецептурну форму на основі співфінансування з боку пацієнта.

Вперше в історії міста Херсона на практиці було втілено новий механізм фінансування соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів. Було виділено 125 тис. грн на соціальні послуги. Станом на листопад 2017 року 126 жителів Херсону отримали соціальні послуги за кошти місцевого бюджету.

Херсонський міський головаВолодимир Миколаєнко зауважив: «Злагоджена робота міськради та команди пілотного проекту дала достатньо вагомі результати: для херсонських пацієнтів з ВІЛ налагодили зручну систему надання послуг. І це справді важливо, адже тепер  херсонці можуть в рамках одного закладу пройти тестування на ВІЛ, проконсультуватися та отримати АРТ-лікування, яке дозволить жити і далі повноцінним життям».

По завершенню конференції управління та структурні підрозділи, що були задіяні у реалізації Пілоту, отримали подяки від проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», який надавав експертну та фінансову  підтримку Пілоту «Сталість ВІЛ-послуг».