Квітка, яку їдять. Фермер на Херсонщині вирощує вид крокусів, з яких роблять найдорожчу у світі приправу – шафран. Досі в Україні цього не робив ніхто.
Крокуси, з яких виготовляють найдорожчі у світі прянощі – шафран, раніше вирощували в далекому Ірані. Саме звідти приправа потрапляла в Україну. Та віднедавна екзотичну рослину підкорив фермер із Херсонщини.
Про шафран Олег Демченко почув на науковій конференції і не приховує, що садити екзотику боявся.
“Три роки тому, коли ми посадили квіти, виникло перше запитання, як вони перезимують. Виявилося, що перезимували вони прекрасно. За неперевіреними даними, цибулина рослини може витримати від -50 до +50 градусів”, – розповів фермер.
За даними науковців, шафран – одна найдавніших у світі рослин, яка живе майже 4 тисячі років.
Збір шафрану – дуже відповідальний процес. Його збирають без рукавичок. Та найголовніший етап – очищення шафрану. На приправу годяться лише три тичинки всередині квітки. Відходів дуже багато і, певно, ще й через це спеція така дорога.
“Щоб зібрати грам сухого продукту, власне тичинок, треба перебрати 200 квіточок”,
– зазначив Демченко.
У грошовому еквіваленті у півлітровій банці прянощів “зберігається” щонайменше 500 доларів. Зібраний шафран сушать у духовці за температурою не вище сорока градусів протягом п’яти-шести годин.
Шафран використовують у східній та європейській кухні. У родині українського фермера люблять шведські булочки зі спецією. У тісто додають шафран, настояний на горілці.
Та використовують шафран не тільки як приправу. З рослини роблять ліки та дорогі косметичні засоби. Ну а фермер Олег Дяченко хоче організувати шафрановий туризм, аби про корисну рослину знали більше українців.