Останні дні до виборів у Херсонських ОТГ: градус протистояння підвищується

28 Жовтня 2017 14:00

dniprovec.kiev.ua

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують активність поширення інформації з ознаками «чорного» піару під час передвиборчої кампанії до ОТГ Херсонщини.  

У соціальній мережі Facebook херсонський журналіст Костянтин Риженко опублікував відео, де повідомляється про інцидент  між селищним головою смт Білозерка Олександром Царюченком та місцевою мешканкою.

За словами журналістів, мешканка Білозерки вирішила проінформувати сусідів про журналістський матеріал на одному з херсонських сайтів. У матеріалі зазначено, що дочка селищного голови Білозерки Олександра Царюченка власноруч поширювала листи з ознаками «чорного» піару проти  кaндидaтки нa поcaду cелищного голови Білозерcької ОТГ Aнтоніни Чередник. Ввечері, 26 жовтня, під час того як мешканка Білозерки роздавала сусідам роздруковану статтю з сайту, на неї напав селищний голова, насильно посадив у своє авто, де здійснював моральний тиск та погрожував.

У своєму коментарі на відео жінка підтвердила правдивість цих подій. Вона також повідомила, що написала заяву до правоохоронних органів, які не запропонували їй звернутись за судмедекспертизою та юридичною підтримкою.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зауважує, що для захисту своїх прав громадяни можуть користуватися безоплатною первинною правовою допомогою, яка надається громадськими приймальнями органів юстиції. Юристка також наголошує, що розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидатів забороняється. Кандидати, які постраждали від так званого «чорного» піару повинні звернутися в поліцію про вчинення адміністративного правопорушення. Як зазначає юристка, в більшості випадків  «чорний» піар залишається безкарним, оскільки кандидати не готові звертатися в правоохоронні органи.

Також вчора вночі в Любимівці дільничний затримав неповнолітніх, які розповсюджували листівки з ознаками «чорного» піару про кандидатів до Любимівської ОТГ. Дану інформацію спостерігачам ОПОРИ підтвердила голова Любимівської ТВК.

Ольга Коцюруба наголошує, що друковані матеріали «чорного» піару зазвичай розповсюджуються без вихідних даних та невстановленими особами.

Нагадаємо, спостерігачі ОПОРИ вже фіксували розповсюдження листівок з ознаками «чорного» піару в Білозерському районі.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).