В ОТГ Білозерського району поширюють листівки з ознаками «чорного» піару

27 Жовтня 2017 12:54

У населених пунктах Білозерського району поширюють листівки проти чинних сільських голів, які також балотуються на перших виборах до ОТГ. Матеріали не мають вихідних даних та містять ознаки «чорного» піару.

Останній тиждень перед днем голосування активізував не тільки кандидатів щодо проведення зустрічей, публічних заходів та поширення агітаційних матеріалів. Спостерігачі ОПОРИ фіксують і випадки розповсюдження листівок з ознаками «чорного» піару.

Так, у селищі Широка Балка були поширені листівки, в яких закликають не вірити чинному Широкобалківському сільському голові та кандидату на голову Станіславської ОТГ Івану Самойленку. В тексті листівки йдеться про статки кандидата, зв`язок із бандитськими угрупуваннями та фігурування у кримінальному провадженні. У тематичних групах даних населених пунктів в соціальних мережах вже розпочато пошук та ідентифікацію за фотографіями осіб, які потенційно могли брати участь у поширенні цих листівок.

24 жовтня чинна голова Томиної балки та кандидатка на голову Білозерської ОТГ Антоніна Чередник заявила про початок кампанії з ознаками «чорного» піару проти неї. В листівках, що поширювались у Білозерці, за її словами, містились неправдиві дані щодо наявності у неї кримінального впровадження.

Радниця з юридичних питань Громаданської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зауважує, що частиною 5 статті 60 Закону України “Про місцеві вибори” забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидатів. Кандидатам, які постраждали від так званого “чорного піару” слід звернутися в поліцію про вчинення адміністратиного правопорушення. Як зазначає юристка, в більшості випадків чорний піар залишається безкарним, оскільки кандидати неготові звертатися в правоохороні органи. Також слід зауважити, що матеріали “чорного піару” розповсюджуються без вихідних даних та невстановленими особами.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).