У Херсоні активістів культурного центру вигнали на вулицю

20 Жовтня 2017 11:32

З початку року триває боротьба громадських активістів культурного центру Art Hub за право вести свою діяльність у приміщенні кінотеатру «Ілюзіон» (вул. Гімназична, 30А), що належить КП обласної ради «Кіновідеопрокат». Як писав «День», тут ініціативні городяни створили затишне місце для мистецьких заходів.

Узимку цього року активісти дізналися, що депутати обласної ради планують продати це приміщення. Почався тривалий конфлікт і відстоювання історичної будівлі «Ілюзіону» та Art Hub у ньому. У херсонських ЗМІ часто говорять, що в продажі земельної ділянки під «Ілюзіоном» є особистий інтерес голови облради Владислава Мангера. Про це свідчать і публікації наближених до Мангера сайтів, у яких всіляко принижують борців за Art Hub. Хоча сам Мангер це заперечує.

Через мітинги та публічну боротьбу Art Hub вдавалося відстояти до цього часу. Однак наразі активісти дуже близькі до того, щоб уже ніколи не повернутися до улюбленого місця.

Херсонський окружний адміністративний суд призупинив подальшу експлуатацію приміщень і території КП «Кіновідеопрокат» за адресою вул. Гімназична, 30 А до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки. Про це йдеться у постанові від 3 жовтня. Із рішення суду з’ясувалося, що 11 вересня 2017 року до суду надійшла позовна заява ГУ ДСНС в Херсонській області до КП «Кіновідеопрокат» з вимогами про вжиття заходів реагування під час здійснення державного контролю у сфері господарської діяльності.

Позовні вимоги мотивовані результатами проведеної перевірки додержання КП вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки. В приміщенні виявлено численні порушення, які становлять загрозу життю і здоров’ю людей та вимагають відповідних заходів реагування. Отже, використовувати приміщення і територію «Ілюзіону» заборонено, крім робіт, пов’язаних з усуненням порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, до повного усунення порушень. Тому працівники «Кіновідеопрокату» опломбували вхід до кінотеатру.

Невдовзі після оприлюднення цього рішення артхабівців вкотре не пустили до приміщення «Ілюзіону». Тепер це зробили нові охоронці, представники ветеранської організації учасників АТО «ГО «Українська єдність».

«Ми ще боротимемося. Ще раз спробуємо порушити цю тему в публічній площині, запросити до діалогу за круглим столом усі зацікавлені сторони, включно з депутатами, чиновниками, і представити кілька варіантів вирішення цієї ситуації, — коментує «Дню» керівник Art Hub і працівник КП «Кіновідеопрокат» Леонід Єжуров. — Ми не бачимо Art Hub в іншому місці, адже ми так довго облаштовували це місце. Воно для нас особливе».

Іван АНТИПЕНКО, «День»