У вітропарк на Херсонщині вклали більше €60 мільйонів

4 Жовтня 2017 10:44

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук на Херсонщині взяв участь в урочистому відкритті Новотроїцької вітроелектростанції, а саме – її першої черги потужністю 15 МВт.

Загальна потужність станції складе майже 70 МВт і вона увійде до трійки найбільших та найпотужніших в Україні, повідомляє Урядовий портал.

“Запуск чергового “зеленого” проекту доводить, що інвестори активізувалися й зацікавлені вкладати кошти у встановлення електростанцій з відновлюваних джерел енергії. Такі успішні кейси є результатом наполегливої роботи як уряду та парламенту, так й Держенергоефективності та всіх гравців ринку відновлюваних джерел енергії”, – сказав Савчук.

Станція складається з вітроенергетичних установок одного з найбільших в світі виробників вітрогенераторів – данської компанії “Vestas”. Проект спільно профінансовано Укргазбанком, компанією “Віндкрафт Таврія” та міжнародними фінансовими організаціями.

Як пояснив голова агентства, впродовж останніх кількох років бачимо стрімкий розвиток відновлюваної електроенергетики. У 2016 році введено 121 МВт потужностей електрогенерації з відновлюваних джерел, що в 4 рази перевищує показники 2015 року. За 7 місяців 2017 року встановлено вже 166,1 МВт, що більше ніж за весь минулий рік.

На Херсонщині поблизу села Сиваське Новотроїцького району відбулося відкриття вітропарку “Новотроїцьке”, у будівництві якого використані найсучасніші світові розробки, повідомляє прес-служба Херсонської облдержадміністрації.

“Ми відкрили парк потужністю 41,4 Мвт. Це 3 вітряка, всього їх буде змонтовано 12. Максимальна потужність проекту становить 140 МВт. Сума інвестицій, вкладених ТОВ “Віндкрафт Україна” у будівництво вітропарку, становить більше 60 млн євро”, – підкреслив генеральний директор компанії Карл Стурен.

За його словами, в будівництві вітропарку було використано світові новітні розробки у галузі генерації “зеленої” електроенергії, які є найсучаснішими не тільки на території України, а й у світі.

До кінця 2018 року компанією планується будівництво нової ВЕС загальною потужністю 96 МВт. Також закінчується підготовча робота по проекту будівництва ВЕС “Каланчак” та  “Чаплинка” загальною потужністю 600 Мвт.

Відкриття вітропарку “Новотроїцьке” відбулося в  рамках проведення Х Міжнародного інвестиційного форуму “Таврійські горизонти”.

Що стосується Херсонщини, то ця область є однією з передових у розвитку «чистої енергетики». Станом на 1 серпня 2017 року в Херсонській області діють 23 об’єкти, що генерують «чисту» електроенергію. Зокрема, 18 сонячних електростанцій потужністю 68,4 МВт та 4 вітроелектростанції загальною потужністю майже 34 МВт.

Джерело: Укрінформ