У Херсоні планують прийняти програму розвитку і функціонування державної мови

2 Жовтня 2017 08:22

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Депутати Херсонської міської ради розглянуть «Програму розвитку і функціонування української мови у місті Херсоні на 2017—2018 роки». Відповідний проект рішення опубліковано на сайті міської ради.

У пояснювальній записці до проекту вказано, що метою Програми є створення належних умов для розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування патріотизму в громадян України, розширення сфери вживання державної мови, виховання любові, поваги до неї у жителів міста, визначення стратегічних пріоритетів і орієнтирів у подоланні деформації національного мовно-культурного та мовно-інформаційного простору, зміни в місті інформаційного середовища на користь державної мови. Актуальність створення окремої програми пояснюється тим, що «мовне середовище в нашому місті за змістом і формою не стало справді українським».

Документ визначає низку завдань щодо розширення сфери і мотивації вживання української мови. Зокрема, пропонується проводити моніторинги дотримання законодавства про захист прав споживачів і мовного питання при реалізації товарів та наданні послуг на споживчому ринку Херсона; не допускати на територію області товарів для споживачів без інформації державною мовою та проводити моніторинг дотримання мовного режиму в навчально-виховному процесі в усіх навчальних закладах. Планується заміна вивісок, повідомлень, рекламної продукції, розміщеної на території міста, на державну мову. В міському бюджеті будуть виділені кошти на придбання українськомовних книжок популярних авторів для міських бібліотек. Також планують українізувати всю інформацію, що надається усно або письмово у транспорті загального користування.

У рамках програми також планується організація на базі середніх шкіл міста курсів із вивчення української мови для представників національних меншин, вимушених переселенців з АР Крим та сходу України, які виявили бажання вивчати українську мову; проведення конкурсу творів серед учнів середніх шкіл з наданням переможцям грошових призів; виплата премій учителям української мови, чиї учні отримали найкращі результати із ЗНО, а також закупівля підручників для шкіл. На реалізацію згаданих заходів у 2017—2018 роках планують закласти у бюджет 3,5 млн гривень, з яких 3 млн — на придбання підручників для шкіл і бібліотек. Більшість інших заходів фінансуватимуться в рамках інших програм або реалізовуватимуться без додаткових коштів.

Іван АНТИПЕНКО, «День»