У Херсоні вдвічі зросла кількість вступників, які приїхали з окупованого півострова

28 Вересня 2017 09:09

Фото з архіву “Дня”

В управлінні освіти, науки та молоді Херсонської ОДА розповіли про цьогорічну вступну кампанію абітурієнтів та студентів з АР Крим до вишів Херсонщини. Начальник управління Євген КРИНИЦЬКИЙ нагадав, що Херсонщина входить до чотирьох областей півдня України, в яких 32 вищі навчальні заклади приймають абітурієнтів з тимчасово окупованого півострова. Зокрема, у Херсонській області кримські студенти можуть навчатися у Херсонському державному університеті, Херсонському національному технічному університеті, Херсонській державній морській академії та, з липня цього року, в Херсонському державному аграрному університеті.

При цих вишах працюють освітні центри «Крим — Україна», в яких надається консультаційна допомога і здійснюється супровід абітурієнтів з АР Крим щодо вступу на навчання до вишів (які продовжили їхній прийом до 1 жовтня 2017 року).

За даними статистики, наведеної в управлінні освіти, у 2016 році на отримання освіти за різними формами навчання вступила 91 особа, а вже у поточному році кількість охочих здобути українську вищу освіту збільшилася майже удвічі (167 осіб). Для таких абітурієнтів діє пільгова форма вступу.

«З однієї тисячі дітей, які виїхали з території Криму після окупації, 17 відсотків на сьогодні навчається в освітніх закладах Херсонщини. Молодь та їхні батьки бачать можливість своєї реалізації в Україні, до того ж, враховуючи нещодавнє надання безвізового режиму, — коментує Євген Криницький. — До кожного потенційного студента застосовується індивідуальний підхід, адже є ті, хто вступає на перший курс, і ті, хто раніше почав здобувати вищу освіту в Криму, — й існує академічна різниця в університетських дисциплінах. Але ніхто не залишається без уваги. Херсонщина готова підтримувати українців із Криму. Кожен може отримати як вищу, так і середню базову й професійно-технічну освіту».

На думку Криницького, Херсонська область є лідером за кількістю прийнятих студентів із окупованого Росією Криму. Втім, офіційних даних службовець не наводить.

Іван Антипенко, “День”