Одинадцять шкіл у Херсонській області продовжують навчання виключно російською мовою

21 Вересня 2017 10:31

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Одинадцять шкіл у Херсонській області (у Новотроїцькому, Новій Каховці та Херсоні) продовжують навчання виключно російською мовою. Ще чотири школи в Херсоні та одна в Каховці не перейшли на повне викладання українською для учнів першого класу. В цих школах сформовано перші класи з російською та українською мовою навчання. Разом з тим, десять загальноосвітніх навчальних закладів з російською мовою навчання здійснили набір 415 дітей (100% прогнозованого контингенту) до перших класів тільки з українською мовою навчання: сім шкіл Генічеського району, дві — Нижньосірогозького, одна — Великолепетиського. Про це йдеться в розпорядженні голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва «Про стан підготовки навчальних закладів області до роботи у новому 2017/2018 навчальному році…».

Як писав «День» у матеріалі «Демарш шкіл чи «Опоблоку»? (8 вересня 2017 р.), у Херсонській ОДА вирішили випередити дію нового закону про освіту і запровадити в області україномовне викладання для початкових класів уже з 1 вересня цього навчального року. Втім, з початком навчального року виявилося, що далеко не всі російськомовні школи перейшли на українську. На цьому встигли пропіаритись деякі політичні сили з заявами про «переважно російськомовне місто Херсон», «історично так склалося» і подібною риторикою.

Водночас, попри зрозумілу мету, задекларовану в ОДА, її виконання виявилось далеко не ідеальним. У навчальних закладах, які не перейшли на українську, заявили, що вони не проти цього, однак школи не укомплектовані необхідними підручниками. «1090 дітей із 3600 першокласників у Херсоні пішли у класи з російськомовним викладанням. А підручників ми отримали всього 90, — коментує «Дню» начальник управління освіти Херсонської міської ради Юрій НІКОНОВ. — Наприклад, у Новій Каховці й Генічеську закупили ці підручники вчасно. Там не потрібна була тендерна процедура, бо закупівлі були до 200 тис. грн. У Херсоні для цих 1090 дітей потрібно 636 тис. грн. Наразі депутати міськради коштів не надали. Але всі розуміють, що з 1 вересня 2018 року, за новим законом, потрібно буде закуповувати нові підручники для 1 класу. А тендер затягнеться на кілька місяців, нові книжки ми отримаємо десь у лютому…».

За словами Ніконова, ті школи, які вже перейшли на українську, намагаються вийти з ситуації як можуть, адже розуміють, що діти повинні навчатися українською. «Якщо потрібно забезпечити вивчення певної мови для певної групи дітей — це можливо, але всі предмети мають викладатися українською, — каже Юрій Ніконов. — Середня і старша школа переходять на українську, але дорослішим дітям трохи легше засвоювати предмети, і вони розуміють, що ЗНО потрібно буде здавати саме державною мовою. Доки немає підручників, учителі молодших класів користуються інтерактивними дошками, завантажують українські книги в інтернеті для подавання окремих тем, тобто викручуються. Можна було б користуватися електронними книжками, але тоді буде велике навантаження на зір. Тому зараз чекаємо на підручники з Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської областей, які обіцяли допомогти і закрити питання до кінця року. Ми могли б і самі впоратись, але якби таке завдання поставили у квітні, а не в серпні».

Іван АНТИПЕНКО, «День»