На Херсонщині кілька навчальних закладів відмовились переходити на українську

11 Вересня 2017 08:08

ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Попри рішення департаменту освіти і науки Херсонської ОДА перевести всі школи області на викладання українською мовою кілька ЗОШ продовжують вести предмети російською. Про це повідомив очільник департаменту освіти і науки ОДА Євген КРИНИЦЬКИЙ під час засідання виконкому Херсонської міської ради. За словами Криницького, із 26 російськомовних шкіл області не перейшли на українську херсонські школи №№ 45, 50 і 30 та ще кілька навчальних закладів по області.

Нагадаємо, рішення про поступовий перехід загальноосвітніх закладів, у яких здійснюється навчання російською, на навчання українською було ухвалено під час колегії Херсонської ОДА ще у червні. 2 серпня в ОДА відбулася нарада керівників освітніх закладів області стосовно цього питання. Після наради Криницький зазначив, що директори шкіл не бояться змін і готові до переходу на українську. «Наша принципова позиція, щоб абсолютно всі школи області поступово перевести на навчання українською мовою», — заявив тоді Є. Криницький.

Утім, з початком навчального року ситуація склалась не так, як заявляв директор департаменту освіти і науки. Тему переходу російськомовних шкіл на українську встигли «взяти на прапори» деякі політичні сили. Зокрема, представники місцевого осередку «Опозиційного блоку» заявляли, що не можна робити дітей безграмотними, різко змінюючи мову навчання, і що це тільки нашкодить навчальному процесу в російськомовних школах. Колишній заступник міського голови Херсона з гуманітарних питань Сергій Черевко, близький до «Опозиційного блоку», заявив, що «розпорядження голови облдержадміністрації щодо мови викладання в школах вступає в протиріччя з законом і Конституцією України», а оскільки «Херсон — переважно російськомовне місто», то не можна «на догоду новомодним політичним тенденціям ламати те, що створювали попередники» стосовно збереження російськомовних шкіл.

Попри критику прихильників російської мови Євген Криницький заявив, що школи готові до переходу на українську. Мовляв, є і підручники, і все необхідне. Щодо російськомовних шкіл, які не перейшли на навчання українською, міський голова Херсона Володимир Миколаєнко висловився за звільнення директорів цих ЗОШ.

Тим часом у місцевих ЗМІ з’явилась інформація, що Євген Криницький написав заяву на звільнення з посади директора департаменту освіти і науки ОДА. «Євген Криницький написав заяву на звільнення «за власним бажанням». Про це повідомляють джерела в Херсонській ОДА і підтвердили джерела, близькі до одного з очільників БПП на Херсонщині. За нашими даними, це була вимога голови облради Владислава Мангера, і пов’язано це з резонансною ситуацією довкола переходу всіх шкіл Херсонської області на викладання українською мовою», — пише видання МОСТ. Наразі нам не вдалося додзвонитися до Євгена Криницького, аби підтвердити чи спростувати цю інформацію, однак заяви деяких депутатів облради від фракції «Солідарність» свідчать про тиск на Криницького та його можливе звільнення.

Іван АНТИПЕНКО, «День»