Створення Національного природного парку «Кам’янська Січ» вбереже заповідні місця від продажу

3 Серпня 2017 11:30

Планується, що 12 тисяч гектарів заповідного степу та водної гладі у Бериславському районі будуть відведені під територію Національного природного парку. Це не лише історичне місце. Унікальна територія і своєю рослинністю, яку треба вберегти.

«Це найбільший масив степів, які є сьогодні за межами «Асканії–Нова». Там зустрічається більше 600 видів рослин, 52 з яких – червонокнижні. Не хочу образити біосферний заповідник, але ці показники вищі, аніж в «Асканії». Наприклад, це єдине місце на правобережжі, де росте ломкоколосник ситниковий – пустельний середньоазійський вид. Є велика популяція тюльпанів Шренка, які є одним з найдавніших видів і занесені до Червоної Книги. Саме тому необхідно створювати цей об’єкт», – розповів завідувач кафедри ботаніки ХДУ, доктор біологічних наук, професор Іван Мойсієнко.

Професор також повідомив, що жодне поле, жодна сотка землі сільськогосподарського призначення не увійшла до складу Національного парку. Якщо ж таке сталось, то вчені готові виправити помилку. За проектом, заповідна територія охопить землі запасу та водного фонду. Це вбереже 12 тисяч гектарів, розташованих за межами населеного пункту, від продажу безцінного у плані збереження масиву степів.

«Зараз дуже голосно говорять про земельну реформу, продаж землі. І справа в тому, що ці гектари розташовані поза межами населеного пункту, а селяни не мають ніякого впливу на продаж цих земель. Підписує все Держгеокадастр. І, можливо, дуже скоро на цій ділянці можуть з’явитись паркани. Вже зараз дехто говорить, що на Дніпрі неможливо рибалити через рибацькі сітки, що встановлюють браконьєри. Єдиний спосіб залишити землю державі й громаді – це створити Національний природний парк», – впевнений Іван Мойсієнко.

Сільські території лише виграють від такого рішення ще й тому, що заповідну територію потрібно буде вивчати й охороняти. Ніхто з Херсона та інших місць сюди не переїде, щоб залишитись і працювати. Місцеві можуть знайти собі робоче місце. А за умови розвитку території як туристичного місця, відкрити свою справу, наприклад, осередок «зеленого туризму».