Херсонщина: пожежі — кожного дня

21 Липня 2017 09:58

ФОТО KSZA.KS.UA

На Херсонщині ліс спалахує в різних районах. Влада говорить про людський фактор.

Протягом останнього тижня в Херсонській області виникло шість лісових пожеж, на гасіння яких довелось задіяти сотні рятувальників, військових, десятки одиниць наземної техніки та авіацію. Попри пожежонебезпечний період, який традиційно настає в середині літа, характер останніх загорань свідчить про можливе втручання людського фактора. «Аналіз виникнення пожеж у природних екосистемах  2017 року свідчить про їхнє збільшення майже у три рази, а площі, пройденої вогнем — у 2,4 разу порівняно з минулим роком», — коментують в обласному управлінні ДСНС.

Зокрема 15 липня у с. Кринки Олешківського району на території Дніпровського лісництва ДП «Цюрупінське» сталося загорання лісової підстилки окремими осередками на площі близько 5 га. Пожежу вдалося загасити лише наступного дня. В цей же час між с. Нова Збур’ївка та с. Гладківка Голопристанського району на території Збур’ївського лісництва виникла лісова пожежа молодняку. Місцями горіли навіть верхівки дерев. Для проведення повітряної розвідки та гасіння пожежі залучили авіацію від ДСНС та Міноборони, два літаки АН-32П та два вертольоти МІ-8 із водозливними пристроями, які скинули близько 38 т води. Вогонь приборкали через добу. Однак уже 17 липня надійшла інформація про виникнення нової пожежі поблизу Нової Каховки. Через сильний вітер і спекотну погоду вогонь поширювався дуже швидко і підійшов упритул до міста. Горіло близько 1 га лісової підстилки, ще на 1 га спостерігалася верхова пожежа. Як зазначають у ДСНС, пожежа під Новою Каховкою охопила в цілому майже 20 га лісу. До її гасіння залучили 95 осіб та 14 од. техніки, зокрема вертоліт.

На думку голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, лісові пожежі в області спричинені навмисними підпалами. «Ми постійно бігаємо між тими підпалами, ми залучаємо військових, залучаємо авіацію. Сьогодні ми провели штаб (17 липня. — Ред.), зібрали всю інформацію щодо характеру цих загорань, і доходимо висновку, що тут категорично є людський фактор. І, судячи з характеру підпалів, — це фактор умислу, — коментує Андрій Гордєєв. — Ми вводимо низку заходів. Зокрема це заборона відвідувати наші ліси до закінчення пожежонебезпечного періоду, також патрулювання волонтерів і поліції, відеоспостереження по всьому лісу і робота спецслужб».

Іван АНТИПЕНКО, «День»